Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tuż za podium

16 października 2009
Hiszpania czwartym eksporterem wieprzowiny na świecie. W pierwszym półroczu tego roku sprzedaż mięsa z tego kraju wzrosła do ponad 420 tysięcy ton. To skok o prawie dwie trzecie.

Tak rekordowy wzrost był możliwy dzięki zwiększonym dostawom wieprzowiny do krajów Unii Europejskiej, które cierpią na znaczny spadek pogłowia trzody chlewnej.

Największym odbiorcą hiszpańskiego mięsa jest Francja. Ale znacznie wzrósł eksport także do krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

Czechy zaimportowały ponad trzykrotnie więcej hiszpańskiej wieprzowiny niż rok temu. Znaczny wzrost dostaw dotyczył również Rumunii, Bułgarii i Polski.

Jeżeli chodzi o pierwszą trójkę największych eksporterów wieprzowiny na świecie na razie bez zmian.

Na pierwszym miejscu Niemcy, a potem Duńczycy i Amerykanie.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę