europejskie forum rolników 2025

Taka nasza polska norma

26 lipca 2004

Ciastka w czekoladzie prażące się w lipcowym słońcu, jagodzianki z sprzedawane z kosza ustawionego przy jezdni powinny już dawno zniknąć z polskiego krajobrazu. Handlarze żadnymi normami się nie przejmują. Zazwyczaj nawet o nich nie słyszeli.

Grzegorz Spigiel, piekarz z Oleśnicy, gdy tylko Polska zawitała w Unii wywrócił swoją firmę do góry nogami. Wybebeszył magazyny, silosy, młyny, piece do wypieków ze wszystkiego co stare i na ich miejsce zamontował nowe urządzenia. Wypiek chleba, ciast, rogalików ma być teraz wyjątkowo sterylny. Powód? Od 1 maja trzeba być w zgodzie z HACCP, europejskim systemem jakości.

- Wszystko robię według wskazań służb sanitarnych – twierdzi Spigiel. - Zakres prac budowlanych i terminy, w których powinienem się zmieścić są z nimi na bieżąco konsultowane. Żaden drobiazg im nie umknie. Spigiel należy do branży spożywczej, czyli szczególnie wrażliwej. W złych warunkach surowce, których używa, mogą się łatwo zepsuć a gotowy produkt nie nadawać do jedzenia. Jeśli producent żywności i ten, kto nią handluje nie zastosują systemu HACCP grozi nawet zamknięcie firmy.

- Żeby dostosować się do wymogów unijnych przeniosłam siedzibę w inne miejsce, kupiłam nowe linie do produkcji. Trafiłam też pod nieustanną obserwację Sanepidu. Czasem mam wrażenie, że inspektorzy złośliwie szukają niedociągnięć. Ostatnio doczepili się do tego, że woda z kranu płynie zbyt wolnym strumieniem – żali się producentka sałatek warzywnych spod Wrocławia. - Tymczasem sprzedawcy z targowisk śmieją się z takich jak ja. Oni w nic nie inwestując i nie spełniając żadnych norm zarabiają krocie.

Kilka przecznic od piekarni Spigla kilka razy w tygodniu odbywa się tzw. zielony targ. Podobne place są w Kobierzycach, Oławie, Brzegu. Największy zaś na wrocławskim Dworcu Świebodzkim. Handluje się tu wszystkim. Poza ubraniami, proszkami do prania, garnkami są również wyroby wędliniarskie, pieczywo, słodycze, warzywa i owoce. Pani Krystyna, zażywna pięćdziesięciolatka, przywiozła na oleśnickie targowisko kilka skrzynek wiśni. Zachwala, że pochodzą z własnego sadu. Co z tego skoro ustawiła je na chodniku tuż przy jezdni. Wokół pędzą samochody, przepychają się kupujący. Na pytanie o normy i standardy oczy pani Krystyny okrągleją. Nic o nich nie słyszała, uważa, że skoro opłaca placowe inne sprawy ma już z głowy.

- Co z tego, że się kurzy i spalin pełno – denerwuje się sprzedawczyni. - Przecież w domu można owoce umyć.

W przyczepie, gdzie kupuje się żółty ser, kiełbaski i lody ekspedientka wszystko trzyma w lodówce. Cóż z tego, że wędliny przytuliły się do nabiału i słodyczy? Dla handlarzy z legnickiego rynku czyste i zadaszone kramy są źle ustytuowane. Sprzedają więc z małych stolików turystycznych oraz drewnianych skrzyń ustawionych na chodniku przylegającym do bazaru. Handlarze twierdzą, że byłoby lepiej gdyby nie administratorzy bazaru. Ci z kolei muszą walczyć z nieustającymi buntami i brakiem podporządkowania przez część handlujących.

- Dziwi mnie, że część sprzedawców łamie prawo i sprzedaje warzywa z drewnianych skrzyń, skoro nasze stoły stoją puste – mówi Zbigniew Kajdan, dyrektor Autonomicznej Sekcji Piłki Ręcznej Miedź Legnica, klubu administrującego bazarem. – Nie docierają do mnie ich argumenty, bowiem sprzedawcy uczestniczyli w projektowaniu ich ustawienia. Stoły, po ich skargach, były specjalnie dla nich obniżane. To nie my stwarzamy tu problemy – dodaje.

Nie taki standard straszny

- W przypadku targowisk najwięcej zależy do dobrej woli i nawyków sprzedawców – twierdzi Jarosław Wąsiński, koordynator systemów jakości z firmy P& J Quality z Wrocławia. Jego firma wprowadzała system u producenta ziół Vitex, w Credin Polska z Sobótki, a teraz zajmuje się domami handlowymi Astra. - Chodzi w niej o to, by eliminować zagrożenia i praktykować dobre zwyczaje.

- Uporządkowanie stoiska czy postawienie zbiornika z wodą nie wymaga przecież wielkich nakładów finansowych. - Z takiego założenia wyszli handlarze z ul. Jemiołowej we Wrocławiu.

- Plac należy do spółdzielni mieszkaniowej, która szykuje go na sprzedaż i nie chce inwestować w jego infrastrukturę - twierdzi Zdzisław Czekierda, rzecznik wrocławskiego Sanepidu. - Tamtejsi handlarze postanowili więc na własny koszt wybudować ujęcie wody. Prawo mówi, że wdrażanie systemu należało rozpocząć 1 maja.

- Niektórzy obłożyli się więc fachową literaturą, zebrali w jednym miejscu dokumentację firmy czy zapisali na szkolenia i na tym koniec – twierdzi Wąsiński. - Pewnie czekać będą na kolejny alarm, który zmobilizuje ich do działania i prawdziwego wdrażania systemu. Polska wersja HACCP to wielu przypadkach samowolka. Dostępne dokumenty opisujące system są zbyt ogólnikowe. Zaś za korzystanie z tych, które szczegółowo opisują obowiązki trzeba płacić i to słono.

- Do tego dochodzi niezbyt sprawny system kontroli producentów i handlowców a także egzekwowania systemu – twierdzi Wąsiewicz. Teraz producentów i handlowców obiegła wiadomość, że z uprzykrzonym HACCP będą mieć spokój od czerwca przyszłego roku. Do tego czasu powinno być bowiem zakończone wdrażanie normy w firmach i na placach targowych. Muszą jedynie pomęczyć się z kontrolami kilka miesięcy i będzie po sprawie. - Nic podobnego – ostrzega Jadwiga Michalczyk z wrocławskiego Sanepidu.

Europejskie normy dotyczące wytwarzania i handlu żywnością obowiązują od 1 maja. Najważniejsza z nich to HACCP, która dotyczy wielkich producentów i sprzedawców na targowiskach. Każda branża ma w ramach HACCP własne normy, którym musi sprostać. Higieniczna musi być sprzedaż waty cukrowej, bankiet na świeżym powietrzu, produkcja kiełbas i handel na placu targowym. To, co się łatwo psuje trzeba trzymać w lodówce, sprzedawać można owoce i warzywa odpowiedniej klasy, podawać kawę w czystych kubkach, a na targowisku muszą być czyste toalety i bieżąca woda.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę