Szybki rozwój polskiego przemysłu mięsnego w zjednoczonej Europie
11 maja 2009
Przemysł mięsny, to najważniejsza gałąź naszego przemysłu spożywczego. Wartość produkcji sprzedanej mięsa i przetworów mięsnych stanowiła w 2008 r. ok. 24% wartości całego rynku spożywczego. Szacunki mówią, że prawie milion osób zatrudnionych jest w rolnictwie przy hodowli zwierząt rzeźnych a w samym przetwórstwie mięsnym pracuje 100 tys. osób.
Jesteśmy czwartym producentem mięsa wieprzowego w Europie.
Słabą stroną polskiej branży mięsnej jest jej rozdrobnienie. Zarówno jeśli chodzi o hodowlę (stado trzody chlewnej w innych krajach Unii liczy przeciętnie 93 sztuki, w Polsce 17), jak i przetwórstwo mięsne gdzie na 3 tys. zakładów mięsnych tylko 350 kwalifikuje się jako firmy średnie lub duże.
Od kilku lat następuje, jednak konsolidacja polskiego przetwórstwa mięsnego mająca na celu poprawę konkurencyjności sektora. Ważna jest szybkość tych zmian tak by dać większe możliwości rozwoju naszym zakładom mięsnym.