Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Szybki rozwój polskiego przemysłu mięsnego w zjednoczonej Europie

11 maja 2009
Przemysł mięsny, to najważniejsza gałąź naszego przemysłu spożywczego. Wartość produkcji sprzedanej mięsa i przetworów mięsnych stanowiła w 2008 r. ok. 24% wartości całego rynku spożywczego. Szacunki mówią, że prawie milion osób zatrudnionych jest w rolnictwie przy hodowli zwierząt rzeźnych a w samym przetwórstwie mięsnym pracuje 100 tys. osób.
Jesteśmy czwartym producentem mięsa wieprzowego w Europie.
Słabą stroną polskiej branży mięsnej jest jej rozdrobnienie. Zarówno jeśli chodzi o hodowlę (stado trzody chlewnej w innych krajach Unii liczy przeciętnie 93 sztuki, w Polsce 17), jak i przetwórstwo mięsne gdzie na 3 tys. zakładów mięsnych tylko 350 kwalifikuje się jako firmy średnie lub duże.
Od kilku lat następuje, jednak konsolidacja polskiego przetwórstwa mięsnego mająca na celu poprawę konkurencyjności sektora. Ważna jest szybkość tych zmian tak by dać większe możliwości rozwoju naszym zakładom mięsnym.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę