Sejm nie przyjął senackiej poprawki, zakładającej początek wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności (HCCP) od 1 stycznia przyszłego roku. Oznacza to, że przedsiębiorcy z branży spożywczej rozpoczną wdrażanie tego systemu od 1 maja 2004 r.
Nowelizacja ustawy o warunkach żywności i żywienia nakłada na wszystkie firmy z branży żywieniowej obowiązek rozpoczęcia wdrażanie systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
Obowiązek ten będzie dotyczył zarówno producentów żywności, jak i firm zajmujących się dystrybucją, handlem, cateringiem, prowadzeniem stołówek, restauracji itd. Wyjątek będą stanowili producenci na etapie produkcji pierwotnej (tzn. produkcji, chowu lub uprawy produktów pierwotnych, włącznie ze zbieraniem plonów, łowiectwem, łowieniem ryb, udojem mleka, a także zbiorem roślin rosnących w warunkach naturalnych).
Jest to nowość. Dotychczas obowiązek taki mieli jedynie duzi i średni
producenci z branży żywieniowej. System polega na określeniu wszystkich
potencjalnych zagrożeń dla zdrowia konsumenta, które mogą wystąpić w trakcie
produkcji czy obrotu żywnością.
Sejm nie zgodził się na senacką
propozycję przyspieszenia wdrażania HCCP o cztery miesiące, tj. rozpoczęcia go
od 1 stycznia 2004 r. Przedsiębiorcy rozpoczną jego wdrażanie, tak jak
przewidział to Sejm, od dnia przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, tj. od 1
maja 2004 r. Nie ma natomiast terminu, do którego konieczne jest zakończenie
wdrażania HCCP. Ustawa nie przewiduje też sankcji w przypadku stwierdzenia
słabych postępów we wdrażaniu systemu.