Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sto wielkopolskich firm do likwidacji

13 października 2003

W Wielkopolsce 433 firmy z branży spożywczej nie spełniają sanitarnych standardów wymaganych w Unii Europejskiej. Zdaniem pracowników inspekcji weterynaryjnej, co czwartą z nich po 1 maja trzeba będzie zamknąć.

O ich losie przesądzi brak możliwości przebudowy i modernizacji. Właściciele często nie chcą już dłużej prowadzić własnego zakładu, myślą o emeryturze, a nie o sposobie na odnalezienie się w nowej rzeczywistości. Być może byłaby szansa na ich uratowanie, gdyby pomoc z programu SAPARD nie spóźniła się o 2 lata - Wojciech Wasiewicz, inspektor do spraw higieny żywności w wojewódzkim inspektoracie weterynarii, wylicza przyczyny decydujące o zamykaniu tych zakładów.

Spośród 433 wielkopolskich mleczarni, zakładów mięsnych i rybnych, które nie spełniają wymagań UE, spora część musi dostosować się przed 1 maja 2004 roku. W przeciwnym razie czeka je decyzja o unieruchomieniu produkcji.

Optymistów jest niewielu. Kończymy przebudowę i modernizację naszej firmy. Dzięki temu znajdziemy się wśród firm spełniających wszystkie wymagania Unii Europejskiej - zapewnia Bronisław Mączyński z zakładu rzeźnicko-wędliniarskiego w Plewiskach pod Poznaniem.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę