Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spada popyt na żywność ekologiczną w Wielkiej Brytanii

25 lutego 2009
Żywność ekologiczna dostępna jest niemal w każdym brytyjskim supermarkecie. Zdarza się jednak, że od ,,nie - ekologicznej" odróżnia ją tylko cena. Zdrowe jedzenie jest bowiem nawet dwu - czy trzykrotnie droższe niż tradycyjne. Wśród kupujących wielokrotnie rodzi się więc pytanie: czy to, co kupują, rzeczywiście jest gwarancją dobrego zdrowia i czy warto za to tyle płacić.
Jeśli wierzyć zapewnieniom producentów, ekologiczna żywność, określana też mianem organicznej, jest produkowana, przetwarzana i przechowywana wyłącznie w naturalny sposób. Co więcej, jest wytwarzana w oparciu o stosowanie nawozów mineralnych, kompostu, obornika, naturalnej kontroli chorób i szkodników, a ponadto jest mało przetworzona i nie zawiera szkodliwych dodatków chemii spożywczej.
Nie wystarczy nam już tylko zapewnienie sprzedawcy na bazarze czy w lokalnym sklepie - że to co kupujemy jest ekologiczne. Dowodem nie są także wiszące na bazarach, w sklepach czy w lokalach gastronomicznych tabliczki z napisem: ,,Only organic" czy ,,No MSG" - co ma upewnić klientów, że jedzenie tu sprzedawane jest wolne od pestycydów i nawozów sztucznych - każdy produkt musi posiadać specjalny certyfikat. Brytyjczycy, jako jedni z pierwszych Europejczyków, docenili żywność ekologiczną i są skłonni nawet słono zapłacić ,, za to, co biegało po trawce, miało trochę ruchu, a nie pęczniało niezdrowo tuczone w farmerskich boksach". Co więcej, można mówić o modzie na ,,zdrowe" jedzenie. Obecnie nawet sieci fast foodów starają się poprawić swoją reputację, wprowadzając do menu np. sałatki. Wszystko po to, by nadążyć za ,,organicznym" trendem.
Jak donosi Agra Europe wartość żywności ekologicznej sprzedawanej na ryku brytyjskim rosła systematycznie od 5 lat i osiągnęła 1,6 mld funtów sterlingów. Od 2003 r. wzrost ten wynosił rocznie średnio 16%, ale w 2008 r. zanotowano drastyczny spadek do 7,5%. Co się zatem stało? W obliczu kryzysu ekonomicznego 48% konsumentów zapowiada, ze zrezygnuje z zakupów niestety droższej żywności ekologicznej.
W Wielkiej Brytanii zwykło się uważać, że żywność organiczna stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Stylu, który teoretycznie każdy z nas powinien prowadzić, ale tylko nieliczni przystosowują się do niego. Trudno się dziwić, zwłaszcza obecnie wyraźnie widać, iż jest to ,,dosyć droga rozrywka".


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę