Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Słodka wspinaczka

9 października 2009
Jeżeli ktoś myślał, że drożej już być nie może grubo się pomylił. Ceny cukru na światowych giełdach znów przełamały rekordowe poziomy. W Londynie cukier biały kosztuje już prawie 620 dolarów za tonę, a w Nowym Jorku surowy przekroczył barierę 320 dolarów.

Powodem podwyżek są przede wszystkim informacje o niekorzystnych warunkach pogodowych w Brazylii, które mogą negatywnie wpłynąć na zbiory trzciny cukrowej a tym samym na produkcję cukru.

Ważnym czynnikiem były również kolejne zapowiedzi meksykańskich władz o zwiększeniu kontyngentu importowego.

Zdaniem niektórych amerykańskich brokerów, ceny cukru będą nadal rosły.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę