Zakończyła się kolejna tura przyjmowania wniosków o pomoc z unijnego programu SAPARD. O wsparcie wystąpiło tym razem aż 430 przedsiębiorców.
29 września minął termin składania wniosków w czwartej już turze SAPARD -
Działanie 1. To część unijnego funduszu pomocy przedakcesyjnej, która jest
przeznaczona na unowocześnienie przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych i
rybnych.
Wnioski tak jak w poprzednich turach można było składać w
oddziałach Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Według informacji
Agencji wniosków w tych było 430 - czyli o trzy czwarte więcej niż we
wcześniejszej, trzeciej turze. ARiMR podkreśla, że liczba nadesłanych wniosków
może się jeszcze trochę zwiększyć - wnioski mogą być składane także listem
poleconym (decyduje data stempla pocztowego).
Najwięcej wniosków złożyły
te przedsiębiorstwa, które działają w branży przetwórstwa artykułów pochodzenia
zwierzęcego: firmy mięsne złożyły aż 258 wniosków, a te działające w sektorze
mleczarskim - 81 wniosków. Tylko 34 wnioski złożyły firmy przetwórstwa rybnego.
Firmy zajmujące się przetwarzaniem owoców i warzyw złożyły 57 wniosków o unijną
dotację.
Ze statystyk przygotowanych przez ARiMR wynika, że najbardziej
chętnie po unijne pieniądze sięgają przedsiębiorstwa działające w województwie
wielkopolskim - do tamtejszego oddziału Agencji wpłynęło 75 wniosków; kolejne
miejsca zajęły mazowieckie (47 wniosków) oraz pomorskie (37 wniosków). Od
początku istnienia programu SAPARD o unijną dotację na poprawę przetwórstwa i
marketingu zwróciło się blisko tysiąc przedsiębiorstw.
W połowie września
zakończyła się kolejna (druga) tura składania wniosków do Działania 3 SAPARD-u -
tej części, która jest przeznaczona na rozwój infrastruktury na obszarach
wiejskich. Wniosków o dotację było aż o 76 proc. więcej niż w poprzedniej
turze.