Rząd zaaprobował projekt ustawy regulującej rynek przetworów owocowych i warzywnych, czytamy w komunikacie Centrum Informacyjnego Rządu.
Projekt tej ustawy dostosowuje polskie prawo do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Zostały w nim bowiem zawarte rozwiązania, które korespondują zarówno z aktami prawnymi EU, jak i polskim stanowiskiem negocjacyjnym dotyczącym produktów o istotnym znaczeniu dla Polski. Chodzi tu m.in. o truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, wiśnie oraz sok jabłkowy.
Projekt ustawy reguluje zagadnienia związane z określeniem uczestników systemu organizacyjnego tej branży i beneficjantów pomocy finansowej, sposobem przyznawania i obliczania pomocy finansowej, zawieraniem umów o dostarczanie surowców.
W ustawie znajdą się także zapisy związane ze schematem przekazywania informacji przez grupy producentów i przetwórców do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Agencji Rynku Rolnego, płatnościami za surowce, dokonywaniem wpisu do rejestru i skreślaniem z rejestru przetwórców uczestniczących w systemie.
W projektowanym dokumencie znalazły się także zapisy dotyczące ustalania
krajowego limitu poszczególnych gatunków owoców i warzyw i jego podziałem
pomiędzy przetwórców uczestniczących w systemie oraz
wymagania w stosunku do beneficjantów pomocy w zakresie prowadzenia ewidencji i
sankcjami grożącymi uczestnikom systemu, którzy popełnili nieprawidłowości.
Szacuje się, ze skutki finansowe dla budżetu państwa związane z wejściem ustawy w życie wyniosą w 2002 r. ok. 300 tys. zł., a w 2003 r. ok. 604 tys. zł.