Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Regulowanie rynku przetworzonych owoców i warzyw

19 czerwca 2002

Pomoc dla przetwórców

Polega na rekompensacie wysokich kosztów pozyskania surowców do przerobu. Pomoc przeznaczona jest tylko dla tych przetwórców, którzy płacą dostawcom świeżych owoców i warzyw cenę minimalną, określoną w kontraktach; pomoc obejmuje ograniczony asortyment (suszone śliwki, suszone figi, brzoskwinie, gruszki oraz przetwory na bazie pomidorów). Surowce muszą być wyprodukowane w UE i spełniać wymagane kryteria jakościowe.

Pomoc może zostać ograniczona, jeśli istnieje niebezpieczeństwo powstania nadwyżek produkcyjnych. Wprowadzono progi gwarancyjne dla produktów na bazie pomidorów oraz brzoskwini i gruszek w syropie z konsekwencjami obniżenia pomocy, jeżeli przeciętna produkcja w ciągu 3 lat przekracza wielkość progową.

Ceny minimalne płacone dostawcom ustalane są na początku roku gospodarczego na podstawie minimalnych cen obowiązujących w ubiegłym roku gospodarczym oraz poziomu cen świeżych owoców i warzyw. Uwzględniana jest również konieczność zachowania równowagi na rynku produktów świeżych.


Dotacje wyrównawcze

Od sezonu 1994/95 stosuje się dotacje do areału uprawy w odniesieniu do rodzynek, suszonych porzeczek i winogron.


Nadwyżki

Nadwyżki rodzynek i suszonych porzeczek mogą być skupowane przez autoryzowane agencje przechowalnicze w ciągu ostatnich 2 miesięcy roku gospodarczego. Skup jest ograniczony do 27 tys. ton / rok, zaś finansowanie przechowywania trwa nie dłużej niż 18 miesięcy po zakończeniu roku gospodarczego, w którym skupiono produkt.

Nadwyżki przeznaczone do gorzelni i do produkcji żywności sprzedawane są po ustalonych, atrakcyjnych cenach, zaś przeznaczone na pasze w drodze przetargów.


Regulacje w imporcie i eksporcie

Minimalna cena importu ustalana jest na każdy rok gospodarczy. W przypadku nierespektowania cen minimalnych nakładane są - oprócz ceł - opłaty wyrównawcze.

Wysokość opłat wyrównawczych ustalana jest co pewien czas w oparciu o ceny suszonych winogron na najbardziej reprezentatywnych rynkach państw trzecich.

Stosowana jest - oprócz cła - opłata graniczna za cukier znajdujący się w importowanych przetworzonych produktach. Wysokość tej opłaty uzależniona jest od różnicy cen cukru białego w UE i cen światowych cukru.

Wysokość subsydiów eksportowych dla produktów nie zawierających cukru zależy od różnicy tych produktów w UE i na rynkach państw trzecich; wymagane są licencje eksportowe. Jeśli subsydiowany jest eksport produktów zawierających cukier wysokość subsydiów ustalana jest w oparciu o procentową zawartość glukozy, syropu glukozowego, izoglukozy, syropów buraczanego i trzcinowego surowego i białego.

Źródło: "Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej" pod red. J. Małysza i T. Trziszki

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę