Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Punkt widzenia

3 sierpnia 2009
To nie jest dobra informacja dla brytyjskich producentów rolnych, ale z badań naukowców Uniwersytetu Cranfield wynika, że z ekonomicznego i przede wszystkim - ekologicznego punktu widzenia lepiej importować niektóre towary, niż wytwarzać je w kraju.

Jak to możliwe?

To hiszpańskie truskawki. Ich produkcja pochłania znacznie mniej energii i środków ochrony roślin a więc jest bardziej przyjazna środowisku niż produkcja na brytyjskich plantacjach. Naukowcy zajęli się nie tylko truskawkami, ale także ziemniakami, pomidorami, wołowiną, drobiem i jagnięciną.

Po dwóch latach obserwacji i wnikliwych analiz przedstawili dość szokujące dla rodzimych producentów wyniki. Okazuje się, że lepiej sprowadzać pomidory z Hiszpanii, gdzie większą część roku dojrzewają w słońcu, niż trwonić pieniądze na ogrzewanie brytyjskich szklarni, a w konsekwencji potęgować efekt globalnego ocieplenia klimatu.

Do podobnych wniosków naukowcy doszli obserwując cykle produkcji drobiu.

Okazało się, że brazylijskie zakłady zużywają o 1/4 mniej energii niż brytyjskie, więc mniejszą szkodą dla środowiska jest transport z odległego kraju, niż utrzymywanie rodzimej produkcji.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę