Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przekroczone normy

16 grudnia 2008
W jednej z przebadanych w Polsce próbek mięsa z Irlandii wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu obecności dioksyn. Do tej pory badaniu poddano zaledwie 5 partii mięsa. Pozostało jeszcze kilkanaście. Główny Inspektorat Weterynarii nie wyklucza, kolejnych przypadków przekroczenia norm.

Od kilku dni Instytut Weterynaryjny w Puławach bada kolejne próbki mięsa i jego wyrobów, które na polski rynek trafiły z Irlandii. W jednej z nich stwierdzono poziom 10-krotie wyższy od dopuszczalnego.

Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii: niestety w weekend dostaliśmy informację o jednej próbce, gdzie nastąpiło przekroczenie. Nie tak, jak to było w przypadku próbki irlandzkiej 100 pikogramów na gram tłuszczu, a 10.

Jak zapewnia główny inspektorat weterynarii, całość skażonego mięsa została już wycofana ze sprzedaży. Do dziś zabezpieczono około 100 ton wieprzowiny z Irlandii. Część podejrzanego o obecność dioksyn mięsa mogła jednak trafić do konsumentów.

Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii: najważniejsze jest to, że najwięcej wyników ujemnych dotyczy produktów. Nawet jeśli nie było badane mięso, to rzeczywiście w produktach nie stwierdzono przekroczeń dioksyn.

Dioksyny w wieprzowinie i wołowinie wykryto tydzień temu w Irlandii. Do Polski trafiło prawie 700 ton tamtejszego mięsa. 380 ton zużyto już do produkcji wyrobów i wędlin.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę