Prognozy dla sektora drobiarskiego w Unii Europejskiej są pozytywne w sytuacji zachowania równowagi na rynku. W roku 2009 unijna produkcja jaj powinna osiągnąć 7 mln ton i do końca roku 2014 może ustabilizować się na tym poziomie. Również konsumpcja jaj powinna wzrosnąć z 6,8 mln ton do 7 mln ton. Jeśli chodzi o eksport to prognoza na najbliższy rok mówi o wzroście do 0,2 mln ton. Natomiast prognozy na następne dwa – trzy lata mówią o spadku eksportu wyrobów drobiarskich, w tym jaj w państwach U-27.
Z powodu rosnącej konsumpcji, Unia będzie sprowadzać więcej drobiu z innych krajów niż go sprzedawać. W 2008 r. konsumpcja mięsa drobiowego wyniosła 11,6 mln ton, co było wzrostem o 3,5% w porównaniu do roku poprzedniego. Najwięcej mięsa drobiowego konsumują Irlandczycy – 35kg na 1 mieszkańca oraz Wielka Brytania 30 kg na osobę.