Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcji więcej, inwestycji mniej

2 czerwca 2003

Jeżeli polski przemysł spożywczy będzie się rozwijać w tempie do 5 proc. rocznie, to w 2005 r. może osiągnąć poziom produkcji notowany w Unii Europejskiej. W 2002 r. produkcja żywności zwiększyła się o blisko 2,7 proc. przy około 3-proc. wzroście spożycia i ponad 10-proc. spadku inwestycji.

Przemysł spożywczy jest jedną z najsilniejszych gałęzi polskiej gospodarki. Ma blisko 15 proc. udziału w produkcji dodanej całego przemysłu, 7-proc. udział w tworzeniu PKB i zatrudnia ponad pół miliona osób. I choć korzysta z międzynarodowych rynków i kapitału, funkcjonuje głównie na bazie rodzimych surowców, przetwarzając produkty krajowego rolnictwa  – powiedział Andrzej Blikle, prezes zarządu Polskiej Federacji Producentów Żywności.

W 2002 r. zaobserwowano poprawę jakości surowców rolnych oraz przetworów żywnościowych. Zanotowano też wzrost sprzedaży detalicznej żywności o około 2 proc., choć mimo stabilizacji jej cen Polacy ograniczają wydatki na jedzenie, szczególnie z wyższych półek. Ponadto poziom produkcji przemysłu spożywczego wzrósł o 31 proc. w porównaniem z rokiem 1995. Następuje przyspieszenie w produkcji wyrobów czekoladowych, soków i napojów owocowych. Najbardziej rentowne jest wytwarzanie koncentratów spożywczych, kawy i herbaty.

W ostatnich dwóch latach nakłady na inwestycje w przemyśle żywnościowym spadły łącznie o 1/3. W 2002 r. wartość inwestycji nieznacznie przekroczyła 1 mld USD, podczas gdy w latach 1996-1999 oscylowała w granicach 1,5 mld dolarów. Nieznaczne oznaki ożywienia inwestycyjnego dostrzeżono w 2002 r. w branży mięsnej, mleczarskiej i przetwórstwie owocowo-warzywnym.

Od kilku lat w przemyśle żywnościowym trwa rotacja przedsiębiorstw. Tylko w 2000 r. liczba producentów spożywczych spadła o 10 proc. przy analogicznym obniżeniu zatrudnienia w branży i ten trend trwa. Na razie na rynku dominują podmioty małe i średnie (98,7 proc. ogółu), zatrudniające 64 proc. pracowników branży i notujące 58 proc. sprzedaży. Jednakże sukcesywnie ubywa podmiotów małych i dużych przy równoczesnym wzroście liczby firm średnich.

Zbliżająca się integracja z Unią Europejską na pewno zmieni obraz polskiego przemysłu żywnościowego. Akcesja może być najpoważniejszym zagrożeniem dla spożywczego small businessu, gdyż wymaga od małych firm rozwijania potencjału ekonomicznego, marketingowego, organizacyjnego czy w zakresie zarządzania jakością, a MSP nie mają technicznych, kadrowych ani – przede wszystkim – kapitałowych możliwości rozwoju.

Efektem dotychczasowych przekształceń sektora jest wyłonienie się małych, średnich i dużych liderów, którzy pod względem struktury zasobów, jakościowych standardów wyrobów czy sposobów funkcjonowania nie różnią się od przedsiębiorstw unijnych. Najwięcej takich firm jest w dziale wtórnego przetwórstwa żywności, a także w browarnictwie czy sektorach: tytoniowym i olejarskim. O okresy przejściowe ubiega się aktualnie 260 zakładów przetwórstwa mięsnego, 113 mleczarń i 40 przetwórni ryb. Równocześnie prawie 1700 zakładów mięsnych, 175 mleczarń, 116 przetwórni ryb i 200 zakładów drobiarskich deklaruje, że do momentu integracji osiągnie wymagane standardy.

Dzięki dopłatom bezpośrednim i eksportowym powstanie możliwość utrzymania nawet 8-proc. rocznego tempa wzrostu eksportu produktów rolno-spożywczych na rynki unijne i wschodnie. Natomiast import ogólnie może być niższy od eksportu, gdyż spadnie jego opłacalność, może z wyjątkiem importu tzw. wygodnej żywności i produktów najwyższej jakości oraz półfabrykatów do ich wytwarzania.

Wartość produkcji polskiego przemysłu spożywczego wynosi prawie 50 mld euro, co stanowi ponad 8 proc. wartości produkcji żywności i napojów w krajach Unii.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę