Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pomidory – dobre z natury!

21 września 2015
Polska jest ważnym europejskim producentem pomidorów, ale wciąż potrzebna jest promocja spożycia tych warzyw – przekonywał Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami podczas Dni Ogrodnika w Gołuchowie.

Krajowa produkcja pomidorów wynosi 712 tysięcy ton, z czego 80% przeznaczonych jest na rynek polski, a pozostałe 20% kierowane jest na eksport. Z roku na rok rośnie produkcja pomidorów pod osłonami, która gwarantuje większą stabilność oraz lepszą wydajność. Niestety, spożycie tych warzyw w Polsce wciąż jest na niezadowalającym poziomie wynoszącym 9,98 kg na osobę.

Aby poprawić te niekorzystne tendencje Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami stworzyło program „Pomidory dobre z natury”. Jego celem jest promocja spożycia pomidorów na rynku polskim i niemieckim oraz podniesienie świadomości konsumenckiej na temat walorów odżywczych tych warzyw. Projekt jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej, a jego budżet wyniesie 3 miliony euro. Jego realizacja rozpocznie się w 2016 roku, po akceptacji przez Komisję Europejską.

„Program będzie mieć charakter informacyjno-promocyjny. Za pośrednictwem Internetu, prasy i telewizji oraz poprzez wypowiedzi dietetyków i ekspertów do spraw żywienia chcemy dotrzeć do szerokiej gamy konsumentów i poinformować ich o bogatych walorach zdrowotnych i odżywczych pomidorów z Polski. Ważne jest dla nas pokazanie, że częste spożycie warzyw, w szczególności właśnie pomidorów, jest filarem zdrowej, zbilansowanej diety” – poinformował Maciej Mularski, prezes SPPiOPO podczas Dni Ogrodnika, które odbyły się w dniach 12-13 września w Gołuchowie.

W spotkaniu uczestniczył także zastępca dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu Krzysztof Adamkiewicz, który przekazał informacje o rozpoczynającym się naborze wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach działania „Wsparcie na przystąpienie do systemów jakości”. Dokumenty przyjmowane będą przez odpowiednie Oddziały Terenowe ARR od 1 grudnia 2015 do 29 stycznia 2016 r. Z pomocy mogą skorzystać producenci wyrobów objętych krajowymi systemami jakości, systemem rolnictwa ekologicznego, ochrony nazwy pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, integrowanej produkcji roślin, a także których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności.

Pomidory – na zdrowie!
Pomidory posiadają szereg cennych wartości odżywczych i powinny na stałe zagościć w diecie każdego konsumenta. Duży owoc pomidora (ok. 180 g) pokrywa aż 60% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto zawiera duże ilości witaminy E i K, witamin z grupy B, beta-karotenu.

Według ekspertów do spraw żywienia pomidory są najlepszym źródłem antyoksydantów, w szczególności likopenu, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Posiadają także liczne składniki mineralne – potas, wapń, magnez, żelazo, mangan czy kobalt.
Pomidory są niskokaloryczne, a przy tym bardzo zdrowe i pożywne. Aż w 93% składają się z wody, a 100 g owocu to jedynie 15 kalorii. Wysoka zawartość błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Seminarium prezentujące bieżącą sytuację producentów pomidorów i ogórków oraz działania promocyjne Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami odbyło się 12 września podczas XVII Dni Ogrodnika w Gołuchowie koło Kalisza. To największe targi ogrodnicze w kraju, w których udział wzięło ponad 200 wystawców z Polski i Europy.

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę