Polska jest ważnym europejskim producentem pomidorów, ale wciąż potrzebna jest promocja spożycia tych warzyw – przekonywał Maciej Mularski, prezes Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami podczas Dni Ogrodnika w Gołuchowie.
Krajowa produkcja pomidorów wynosi 712 tysięcy ton, z czego 80% przeznaczonych jest na rynek polski, a pozostałe 20% kierowane jest na eksport. Z roku na rok rośnie produkcja pomidorów pod osłonami, która gwarantuje większą stabilność oraz lepszą wydajność. Niestety, spożycie tych warzyw w Polsce wciąż jest na niezadowalającym poziomie wynoszącym 9,98 kg na osobę.
Aby poprawić te niekorzystne tendencje Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami stworzyło program
„Pomidory dobre z natury”. Jego celem jest promocja spożycia pomidorów na rynku polskim i niemieckim oraz podniesienie świadomości konsumenckiej na temat walorów odżywczych tych warzyw. Projekt jest dofinansowany ze środków Unii Europejskiej, a jego budżet wyniesie 3 miliony euro. Jego realizacja rozpocznie się w 2016 roku, po akceptacji przez Komisję Europejską.
„Program będzie mieć charakter informacyjno-promocyjny. Za pośrednictwem Internetu, prasy i telewizji oraz poprzez wypowiedzi dietetyków i ekspertów do spraw żywienia chcemy dotrzeć do szerokiej gamy konsumentów i poinformować ich o bogatych walorach zdrowotnych i odżywczych pomidorów z Polski. Ważne jest dla nas pokazanie, że częste spożycie warzyw, w szczególności właśnie pomidorów, jest filarem zdrowej, zbilansowanej diety” – poinformował
Maciej Mularski, prezes
SPPiOPO podczas Dni Ogrodnika, które odbyły się w dniach 12-13 września w Gołuchowie.
W spotkaniu uczestniczył także
zastępca dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu Krzysztof Adamkiewicz, który przekazał informacje o rozpoczynającym się naborze wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach działania „Wsparcie na przystąpienie do systemów jakości”. Dokumenty przyjmowane będą przez odpowiednie Oddziały Terenowe ARR od 1 grudnia 2015 do 29 stycznia 2016 r. Z pomocy mogą skorzystać producenci wyrobów objętych krajowymi systemami jakości, systemem rolnictwa ekologicznego, ochrony nazwy pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, integrowanej produkcji roślin, a także których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Pomidory – na zdrowie!
Pomidory posiadają szereg cennych wartości odżywczych i powinny na stałe zagościć w diecie każdego konsumenta. Duży owoc pomidora (ok. 180 g) pokrywa aż 60% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto zawiera duże ilości witaminy E i K, witamin z grupy B, beta-karotenu.
Według ekspertów do spraw żywienia pomidory są najlepszym źródłem antyoksydantów, w szczególności likopenu, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Posiadają także liczne składniki mineralne – potas, wapń, magnez, żelazo, mangan czy kobalt.
Pomidory są niskokaloryczne, a przy tym bardzo zdrowe i pożywne. Aż w 93% składają się z wody, a 100 g owocu to jedynie 15 kalorii. Wysoka zawartość błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Seminarium prezentujące bieżącą sytuację producentów pomidorów i ogórków oraz działania promocyjne Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami odbyło się 12 września podczas XVII Dni Ogrodnika w Gołuchowie koło Kalisza. To największe targi ogrodnicze w kraju, w których udział wzięło ponad 200 wystawców z Polski i Europy.
6176769
1