Produkcja trzody chlewnej w całej Unii Europejskiej spadnie, pod koniec obecnego roku wynosząc 255,8 mln sztuk. Wielu producentów we Wspólnocie nadal znajduje się pod wpływem silnej presji finansowej związanej z kosztami produkcji, mimo szeregu różnych środków podejmowanych przez Komisję Europejską w celu wsparcia rynku mięsa wieprzowego.
Spadek całkowitej produkcji najbardziej uwidocznił się w statystykach z drugiej połowy roku 2008 - wynosząc ok. 2,1%. Lekka poprawa zauważalna może być w pierwszym kwartale 2009, po czym spodziewany jest gwałtowny spadek o ponad 4% w ostatnim kwartale 2009.
W poszczególnych państwach członkowskich sytuacja w sektorze będzie zróżnicowana - począwszy od redukcji przewidywanej we Francji przez niewielkie zmiany, które mogą zostać zanotowane w sektorze w Niemczech czy w Danii, do wzrostowej tendencji w Holandii.
Średni spadek w państwach dawnej Piętnastki, które odpowiadają za 82% unijnej produkcji, jest spodziewany na poziomie 0,6%. W większym stopniu może zostać dotknięty sektor w niektórych nowych państwach członkowskich, w tym w Polsce, gdzie pogłowie może obniżyć się z poziomu 6,1 mln sztuk w pierwszym kwartale br. do 5,2 mln sztuk pod koniec roku.