Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pierwsze wnioski o rejestrację produktów regionalnych wysłane do KE

25 lutego 2005

Producenci żywności wytwarzanej metodami tradycyjnymi mogą ubiegać się o ochronę swoich produktów nie tylko w kraju, ale także w Unii Europejskiej.

Pierwsze trzy wnioski o zarejestrowanie polskich produktów regionalnych - oscypka, bryndzy podhalańskiej i miodów wrzosowych z borów dolnośląskich - zostały w ubiegłym tygodniu przesłane do Komisji Europejskiej.

"Ustawa o ochronie produktów tradycyjnych i regionalnych weszła w życie w ubiegłym tygodniu. Porządkuje ona stan prawny oraz stwarza polskim producentom możliwość korzystania z unijnych przepisów dotyczących ochrony nazw produktów rolnych i środków spożywczych" - poinformował w czwartek na konferencji prasowej minister rolnictwa Wojciech Olejniczak.

Produkty regionalne to takie, które mogą być wytwarzane tylko w określonym rejonie, a tradycyjne - są wytwarzane w dowolnym miejscu, ale określonym sposobem.

Ustawa reguluje m.in. tryb i zasady oceny wniosków o rejestrację nazw pochodzenia produktu, oznaczeń geograficznych i świadectw specyficznego ich charakteru. Obecnie wszystkie te czynności podporządkowane są Ministerstwu Rolnictwa.

"Już dzisiaj Polska jest znana Europie m.in. z dobrej polskiej żywności, ale chodzi o to, byśmy nie tylko mówili o żywności, ale o konkretnych produktach" - powiedział minister.

Zdaniem Olejniczaka, ważne jest to, że w Polsce jest nieodkryty rynek produktów regionalnych i trzeba jeszcze bardzo dużo zrobić, by namówić konsumentów do kupowania tych unikalnych produktów, które obecnie można znaleźć tylko w lokalnych sklepikach. Minister powiedział, że resort rolnictwa planuje przeprowadzenie szerokiej kampanii informacyjnej w tym zakresie.

Zwrócił też uwagę na konsekwencje rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych w KE. Jak wyjaśnił, jeżeli np. oscypek zostanie zarejestrowany w Komisji Europejskiej, to będzie go można produkować zaledwie w kilku powiatach południowej Polski, a sprzedawać w całej Europie, co przyniesie określone profity polskim góralom.

Podkreślił też, że jest wiele innych produktów, które można spotkać tylko w Polsce, np. kiełbasa lisiecka, miody pitne, ogórki narwiańskie czy wędliny wytwarzane tradycyjnymi metodami. Szacuje się, że w Polsce wytwarzanych jest około 700 takich unikalnych produktów spożywczych.

Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Grzegorz Russak zauważył, że rozwój polskiego rynku będzie w dużym stopniu zależeć od podejścia służb sanitarnych, które nie mogą się trzymać wyłącznie sztywno przepisów, ale zauważać inność takich produktów i chronić je.

Russak podkreślił, że produkty regionalne i tradycyjne są dobrem narodowym i wytwarzać je ma prawo każdy, kto przestrzega danych metod produkcji. Jak zaznaczył, wytwarzanie takich produktów ma służyć rozwojowi całego regionu.

Obecnie w Unii zarejestrowanych jest 650 produktów regionalnych i 15 tradycyjnych. Najwięcej jest ich we Francji (łącznie 139) i we Włoszech (łącznie 138). Inicjatorami wprowadzenia w Europie odpowiednich przepisów w zakresie produktów tradycyjnych i regionalnych byli Francuzi. Początki znakowania i wyróżniania francuskich win sięgają 1919 roku.

Obecnie chronione mogą być wszystkie produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz piwo. Ochrona nie dotyczy win i napojów spirytusowych.

Zarejestrowanie produktów tradycyjnych i regionalnych przynosi wymierne korzyści. Np. roczna wartość włoskich produktów regionalnych (bez win) sięga 8 mld euro, a wartość eksportu tych produktów wynosi 1,3 mld euro. Produkty regionalne stanowią 10 proc. produkcji rolno-spożywczej w Europie, a w najbliższych latach ich udział wzrośnie do 15 procent.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę