Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O smaku chloru

7 października 2009
Unijny zakaz importu amerykańskiego drobiu może trafić na forum Światowej Organizacji Handlu. Embargo trwa już 12 lat. A przyczyna? Unia Europejska nie akceptuje sposobu czyszczenia mięsa substancjami antybakteryjnymi w tym chlorem.

Ponieważ takie metody odkażania mięsa są we Wspólnocie zakazane zakazany jest również import.

Zarówno Komisja Europejska w czerwcu 2008 roku jak i Parlament Europejski w maju 2009 roku zdecydowanie sprzeciwiły się stosowaniu chemikaliów do obróbce drobiu.

To nie podoba się Amerykanom, którzy twierdza, że Bruksela nie ma dowodów naukowych na szkodliwość takich praktyk. Dlatego domagają się rozwiązania sporu przez WTO.

Gdyby embargo zostało zniesione, wartość wysyłek amerykańskiego drobiu do Unii Europejskiej mogłaby sięgnąć 300 milionów dolarów rocznie.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę