Nowe limity pozostałości pestycydów w żywności są szkodliwe dla zdrowia - twierdzą organizacje ekologiczne
22 grudnia 2015
Niemiecki Greenpeace oraz austriackie organizacje Friends of Earth i Global 2000 przygotowały raport, według którego prawie 700 limitów dla pozostałości pestycydów w żywności ustalono na zbyt wysokim poziomie. Organizacje ekologów żądają zmiany nowego rozporządzenia, zgłaszając sprawę do Sądu Pierwszej Instancji.
Zakwestionowano także sposób określania limitów - według ekologów, Komisja Europejska najpierw wyznaczała państwo z najniższym limitem bezpieczeństwa i rozszerzała te regulacje na cały obszar Unii.
Rozporządzenie nr 396/2005 przyjęto w lutym 2005 roku. Wejdzie w życie 1 września. Reguluje ono zawartość pestycydów w żywności na podstawie badań 170,000 pestycydów. Opinia Sądu Pierwszej Instancji pojawi się najprawdopodobniej na początku 2009 roku.
W lutym 2008 roku Greenpeace opublikowała wyniki badań, zgodnie z którymi 168 rodzajów stosowanych w Unii Europejskiej zagraża zdrowiu ludzi.