Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe limity pozostałości pestycydów w żywności są szkodliwe dla zdrowia - twierdzą organizacje ekologiczne

22 grudnia 2015
Niemiecki Greenpeace oraz austriackie organizacje Friends of Earth i Global 2000 przygotowały raport, według którego prawie 700 limitów dla pozostałości pestycydów w żywności ustalono na zbyt wysokim poziomie. Organizacje ekologów żądają zmiany nowego rozporządzenia, zgłaszając sprawę do Sądu Pierwszej Instancji.

Zakwestionowano także sposób określania limitów - według ekologów, Komisja Europejska najpierw wyznaczała państwo z najniższym limitem bezpieczeństwa i rozszerzała te regulacje na cały obszar Unii.

Rozporządzenie nr 396/2005 przyjęto w lutym 2005 roku. Wejdzie w życie 1 września. Reguluje ono zawartość pestycydów w żywności na podstawie badań 170,000 pestycydów. Opinia Sądu Pierwszej Instancji pojawi się najprawdopodobniej na początku 2009 roku.
W lutym 2008 roku Greenpeace opublikowała wyniki badań, zgodnie z którymi 168 rodzajów stosowanych w Unii Europejskiej zagraża zdrowiu ludzi.

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę