Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowe etykiety na żywności

24 lutego 2004

Nie z końcem roku, ale od 1 maja producenci żywności mają wprowadzić nowe informacje na etykietach swoich produktów. Zgodnie z unijnym prawem, prócz składu produktu, na etykietach ma być podany procentowy udział najważniejszych składników.

To katastrofa i wielomilionowe straty - mówią producenci żywności. Dla wielu firm wykonanie nowych etykiet w tak krótkim czasie może okazać się po porostu niewykonalne.

Nie są to tylko straty liczone wprost, czyli np. z powodu konieczności zniszczenia opakowań i zrobienia nowych, ale np. mogą być to straty spowodowane wypadnięciem na jakiś czas z rynku, bo jeżeli pan nie ma opakowań odpowiadających rozporządzeniu, nie powinien pan wprowadzać towaru na rynek - tłumaczy Adam Gatner z Federacji Producentów Żywności.

Zmiany na etykiecie są niewielkie, ale jednak nadruki muszą być nowe. Kto zawinił, wyznaczając producentom tak krótki czas na zmiany? Zagapili się zapewne urzędnicy UKIE lub Ministerstwa Rolnictwa.

Jeśli rozporządzenie wejdzie w życie za gapiostwo urzędników zapłaci – i to wysoką cenę – większość uczciwie działających firm...

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę