Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nieliczni mają uprawnienia

9 lipca 2003

Uprawnienia unijne uzyskało 26 zakładów przemysłu mięsnego, 36 drobiarskiego, 33 zakłady mleczarskie oraz 46 zakładów przetwórstwa ryb – wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej pt. „Polski przemysł żywnościowy 2002”. O tzw. okresy przejściowe ubiega się: 260 rzeźni i zakładów przetwórstwa mięsnego, 113 mleczarni i 40 przetwórni ryb.

Ponad 1700 zakładów przetwarzających mięso czerwone i 194 zakłady przetwarzające drób muszą dostosować się do wymogów Unii Europejskiej. Mają na to okres przejściowy od 6 do 12 miesięcy od dnia akcesji – poinformował główny lekarz weterynarii, dr Piotr Kołodziej.

Autorzy raportu podkreślają, że nie ma dużych różnic pomiędzy przemysłem spożywczym w Polsce i w UE. Zwłaszcza w zakresie rozmiarów produkcji sektora w przeliczeniu na 1 mieszkańca, która wynosi zaledwie 20 proc. na korzyść Unii.

Wskaźnik udziału wartości dodanej w produkcji globalnej sektora jest w naszym kraju nawet wyższy niż w Unii (22,2 proc. w UE i 24,7 proc. w Polsce). Nie ma też dużych rozpiętości w poziomie eksportu żywności w przeliczeniu na mieszkańca (odpowiednio 71 i 95 euro). Jednak dane unijne dotyczą eksportu wyłącznie poza granice Wspólnoty, a pomijają obrót wewnętrzny, który jest już kilka razy wyższy od podanych wartości. Do tego dochodzi jeszcze 2,5 razy niższa wydajność w Polsce niż w UE oraz duża rozpiętość przeciętnych obrotów firm – wynosząca w Polsce 6,8 mln euro rocznie, gdy w Unii – ponad 25 mln euro.

„Jeżeli polski przemysł spożywczy będzie rozwijać się w tempie 4-5 proc. rocznie, to realne jest osiągnięcie w 2005 r. obecnego poziomu produkcji żywności i napojów w Unii, utrzymanie podobnych relacji wartości dodanej do wartości produkcji globalnej oraz niewielkie zmniejszenie dystansu w zakresie wydajności pracy (o 1/3) i przeciętnych obrotów firmy (o 1/4). Proces niwelowania tych różnic będzie więc długotrwały, a skutki opóźnień w tych dziedzinach będzie można kompensować tylko niższą opłatą pracy”, konkludują autorzy raportu.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę