Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nasza potrawa w Unii

30 lipca 2003

Konfitura z płatków róży i wiśnie w syropie są równie pyszne, jak zakopiańskie oscypki, czy toruńskie pierniki. Trzeba je tylko odpowiednio wypromować. I robić. Wiejskie gospodynie mają czas i oryginalne przepisy. We wtorek 29 lipca w Barzkowicach kobiety z popegeerowskich wsi szkoliły swój kulinarny warsztat. Najlepsza potrawa będzie naszą wizytówką w Unii.

Każda z gospodyń przywiozła na szkolenie swój przepis na potrawę, która ma szansę zrobić w Europie karierę. O miano produktu regionalnego walczą też: konfitura z zielonych pomidorów, dynia w zalewie, rogaliki z nadzieniem z czarnej porzeczki. Panie uczą się.

Szkolenie ma wypromować wiejskie liderki, które będą przekazywać wiedzę swoim koleżankom ze wsi. W ten sposób można zaktywizować jeśli nie całą, to choć pół wsi. Ale to nie jest łatwe. Przekonały się o tym uczestniczki poprzednich kursów w Barzkowicach - haftu pomorskiego i koronkarstwa. Ich wyrobami nie są zainteresowani handlowcy, bo hafciarki nie prowadzą działalności gospodarczej. Ale panie nie zniechęcają się. Wierzą, że ich prace wreszcie znajdą nabywców.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę