Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Należy poprawić sytuację na rynku wieprzowiny

27 kwietnia 2015

Nowo wybrany przewodniczący grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca, Antonio Tavares, spotyka się z Komisją Europejską i nakreśla priorytety na lata 2015-2017 oraz sposoby na poprawę trudnej sytuacji rynkowej wieprzowiny
 
Antonio Tavares z Portugalii został ponownie wybrany na stanowisko przewodniczącego grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca. Nowo wybrany przewodniczący grupy roboczej „Wieprzowina” spotkał się już  z Komisją Europejską i nakreślił priorytety na lata 2015-2017 oraz sposoby na poprawę trudnej sytuacji rynkowej wieprzowiny
Jak podkreśla Tavares  grupa robocza zrobi wszystko co w jej mocy, by doprowadzić do podjęcia działań mających na celu poprawę trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny, który poważnie ucierpiał z powodu rosyjskiego embargo.
 
Grupa robocza uznała za krok we właściwym kierunku decyzję Komisji dotyczącą uruchomienia tymczasowego prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego, by złagodzić trudną sytuację rynkową w perspektywie krótkoterminowej. Niemniej jednak zdaniem grupy roboczej produkty najmocniej dotknięte rosyjskim embargiem (tłuszcz i smalec) powinny także zostać objęte tym programem.  Ponadto program powinien umożliwić podmiotom wycofanie produktów z prywatnego przechowywania w momencie poprawy warunków rynkowych.   
 
Grupa robocza omówiła i przedstawiła Komisji także alternatywy dla prywatnego przechowywania. W ocenie Tavaresa szczególne znaczenie ma znalezienie nowych rynków zbytu dla naszych produktów i zniesienie barier sanitarnych i fitosanitarnych i innych niepotrzebnych utrudnień w handlu, by nie dopuścić do ponownego spadku cen gdy mięso trafi ponownie na rynek. Potrzeba także promocji, W ocenie  Tavaresa należy usunąć produkty o niskiej wartości, które aktualnie są przechowywane i które nie nadają się już do spożycia.
 
Będzie on również przewodniczył pracom grupy roboczej w zakresie opracowania nowej wspólnej strategii dobrostanu zwierząt i zastanowi się, jak można pozwolić producentom na uzyskanie wyższych cen lub dopłat za ich produkty za stosowanie się do wysokich norm dobrostanu. Ponadto, grupa robocza będzie działać na rzecz zwiększenia konkurencyjności i zrównoważoności sektora poprzez intensyfikację badań naukowych i innowacji, w szczególności w dziedzinie wydajnej gospodarki energetycznej, monitorowania kosztów produkcji, big data i technik rolnictwa precyzyjnego stosowanych w hodowli.
 
Będą go wspierać Miguel-Angel Higuera z Hiszpanii oraz Margaret Aberg ze Szwecji, którzy zostali wybrani na wiceprzewodniczących na dwuletnią kadencję. Położyli nacisk na znaczenie negocjacji UE-Japonia, które są priorytetem unijnego łańcucha rolno-spożywczego. Trzeba koniecznie upewnić się, że unijne przedsiębiorstwa nie znajdą się w niekorzystnej sytuacji konkurencyjnej względem ich konkurentów z negocjacji trans-atlantycznych (TTIP).
Opracował: Obi oba
 

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę