O ponad 31% mniej pomidorów zaimportowały kraje unijne w okresie od września 2008 roku do maja 2009 roku. W sumie z państw trzecich zaimportowano 515,06 tys. ton pomidorów. W analogicznym okresie roku poprzedniego wartość ta wynosiła 409,2 tys. ton.
W tym samym czasie eksport unijnych pomidorów do państw trzecich zredukował się o prawie 20% do wielkości 116,5 tys. ton wobec 144,1 tys. ton rok wcześniej. Największym dostawcą tych warzyw na rynek unijny okazało się Maroko z wynikiem 355,5 tys. Drugie miejsce zajęła Turcja z dostawami na poziomie 95,6 tys. ton. Najważniejszym odbiorcą unijnych pomidorów od lat jest wśród państw trzecich Rosja – w omawianym okresie było to jednak o 13% mniej niż w okresie poprzedzającym – 68,3 tys. ton. Drugie miejsce pod względem importu pomidorów z UE zajmuje Szwajcaria – ponad 19,0 tys. ton, a trzecie Norwegia – 16,7 tys. ton.