Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mleczarnie we Francji zarabiają więcej

10 listopada 2009
Informacja ta może dziwić, ale po przeanalizowaniu ceny mleka i produktów mleczarskich w ostatnich latach na rynku francuskim, okazało się, że na spadku cen uzyskiwanych przez producentów sprzedawcy detaliczni zyskali tylko w niewielkim stopniu.
W ciągu ostatnich czterech lat wzrósł udział zysku przetwórców w cenie płaconej przez konsumentów. W pierwszym kwartale 2005 r. udziały w cenie detalicznej mleka UHT kształtowały się następująco: 32,2% - producent, 34,1% - przetwórca i 28,5% - sprzedawca w handlu detalicznym. W pierwszym kwartale 2008 r. sprzedawcy detaliczni otrzymywali z tego już tylko 12,8%, a udział przetwórcy przekroczył 40%. Od 2005 do 2008 r. udział producenta w cenie detalicznej mleka wahał się między 30 a 40%. W drugim kwartale 2009 r. udział producentów spadł do 25,9% - jest to ilość o 4% mniejsza niż poprzednio notowany (w 2006 r.) najniższy udział. Udział przetwórców w drugim kwartale bieżącego roku wzrósł do nigdy nie notowanego poziomu 52,1%. W tym czasie sprzedawcy w handlu detalicznym otrzymywali jedynie 17,1%. W przypadku masła producent dostaje obecnie 48,7% ceny detalicznej (4 lata wcześniej – 50,2%). Przetwórcy przypada 11,9%, a sprzedawcy – 34,3%.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę