Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso z Irlandii - wyniki w normie

15 grudnia 2008
Znamy już pierwsze wyniki badań próbek wieprzowiny z Irlandii. "Poziom dioksyn w mięsie, z którego pobrano próbki, nie przekracza poziomów określonych w przepisach Unii Europejskiej" - informuje w komunikacie główny lekarz weterynarii, zaznaczając, że dotyczą one próbek pobranych w czterech zakładach: dwóch chłodniach i dwóch zakładach przetwórstwa mięsa znajdujących się na terenie województw: łódzkiego, mazowieckiego i wielkopolskiego.

Do Polski trafiło prawie 669 ton podejrzanej wieprzowiny z Irlandii. Mięso trafiło do trzech zakładów w Polsce w województwie mazowieckim, łódzkim i wielkopolskim, a następnie do około 30 przetwórni w Polsce. Zdaniem Jana Bondara, rzecznika Głównego Inspektoratu Sanitarnego, podejrzane mięso z Irlandii znalazło się na półkach nawet tysiąca sklepów w całej Polsce oprócz województwa lubuskiego. - Dostajemy raporty o śladowych ilościach zatrzymanych produktów, ale spora część już trafiła do konsumentów - mówi Bondar. Oprócz boczku, wątroby był sprzedawany m.in. tłuszcz wieprzowy. Trafił on do najróżniejszych produktów: kiełbas, parówek, pasztetów, smalców itd.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę