Pod względem produkcji mięsa wołowego Polska ma dopiero siódmą pozycję, produkując w 1999 r. 370 tys. ton tego mięsa ( w 1998 r. było 418 tys. ton). Od lat czołowymi producentami wołowiny wśród krajów Unii są: Francja (1 567 tys. ton), Niemcy (1 420 tys. ton), Włochy (1 100 tys. ton), Wielka Brytania (678 tys. ton), Hiszpania (675 tys. ton), Irlandia (566 tys. ton) oraz Holandia (510 tys. ton). Niewielka w stosunku do krajów Unii produkcja wołowiny w Polsce wynika z relatywnie jej niskich cen, co z kolei jest pochodną ograniczonego popytu na wołowinę. Polska jest za to liczącym się eksporterem zwierząt żywych. W 1999 r. eksport bydła łącznie z cielętami wyniósł 499 tys. ton.
Produkcja wołowiny w Polsce i UE w 1999 r. (tys. ton)
Źródło: SAEPR FAPA