Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso wołowe

19 czerwca 2002

Pod względem produkcji mięsa wołowego Polska ma dopiero siódmą pozycję, produkując w 1999 r. 370 tys. ton tego mięsa ( w 1998 r. było 418 tys. ton). Od lat czołowymi producentami wołowiny wśród krajów Unii są: Francja (1 567 tys. ton), Niemcy (1 420 tys. ton), Włochy (1 100 tys. ton), Wielka Brytania (678 tys. ton), Hiszpania (675 tys. ton), Irlandia (566 tys. ton) oraz Holandia (510 tys. ton). Niewielka w stosunku do krajów Unii produkcja wołowiny w Polsce wynika z relatywnie jej niskich cen, co z kolei jest pochodną ograniczonego popytu na wołowinę. Polska jest za to liczącym się eksporterem zwierząt żywych. W 1999 r. eksport bydła łącznie z cielętami wyniósł 499 tys. ton.

Produkcja wołowiny w Polsce i UE w 1999 r. (tys. ton)

 

Źródło: SAEPR FAPA

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę