Producenci cukru z Afryki, Karaibów i regionu Pacyfiku proszą Unię Europejską o pomoc finansową. Kryzys mocno zaszkodził tamtejszej branży. Pogrążyły ją także spadające notowania trzciny cukrowej.
Byłe europejskie kolonie potrzebują dodatkowych funduszy, żeby uratować działające jeszcze cukrownie. Prawie 40-sto procentowy spadek cen cukru trzcinowego, tylko od września, przyniósł producentom z krajów ACP ponad 200 milionów euro strat.
Gujański premier zaapelował do Brukseli o dodatkowe wsparcie, bo jak twierdzi nie tylko kryzys, ale także unijna reforma rynku cukru przyczyniła się do pogorszenia kondycji tamtejszych zakładów.
Przedstawiciele byłych kolonii chcą także szybszego wydatkowania pomocy, którą Bruksela już im przyznała na lata 2007-2013.
13 krajów zaangażowanych w produkcję cukru może otrzymać przeszło miliard euro.