Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kryzys w cukrze

20 maja 2009
Producenci cukru z Afryki, Karaibów i regionu Pacyfiku proszą Unię Europejską o pomoc finansową.
Kryzys mocno zaszkodził tamtejszej branży. Pogrążyły ją także spadające notowania trzciny cukrowej.

Byłe europejskie kolonie potrzebują dodatkowych funduszy, żeby uratować działające jeszcze cukrownie. Prawie 40-sto procentowy spadek cen cukru trzcinowego, tylko od września, przyniósł producentom z krajów ACP ponad 200 milionów euro strat.

Gujański premier zaapelował do Brukseli o dodatkowe wsparcie, bo jak twierdzi nie tylko kryzys, ale także unijna reforma rynku cukru przyczyniła się do pogorszenia kondycji tamtejszych zakładów.

Przedstawiciele byłych kolonii chcą także szybszego wydatkowania pomocy, którą Bruksela już im przyznała na lata 2007-2013.

13 krajów zaangażowanych w produkcję cukru może otrzymać przeszło miliard euro.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę