Surowce rolnicze eksportowane z Polski do UE podlegają kontroli służb
sanitarnych, które wystawiają świadectwa zdrowotne oraz świadectwa kontroli
standaryzacyjnej.
Przy eksporcie surowców roślinnych wymagane jest uzyskanie certyfikatu
fitosanitarnego, który potwierdza, że badany produkt jest wolny od chorób i
szkodników w zakresie wymaganym przez przepisy importera.
Certyfikaty fitosanitarne dla surowców eksportowych do UE wydaje Inspektorat
Kwarantanny Roślin w Warszawie.
Niezależnie od certyfikatu fitosanitarnego wymagany jest atest o poziomie skażenia
promieniotwórczego. Świadectwa takie wydaje Centralny Inspektorat
Standaryzacji w Warszawie.
Przy eksporcie zwierząt żywych, mięsa i produktów mięsnych, drobiu, jaj
wymagane jest przedstawienie ich do kontroli standaryzacyjnej, uzyskanie świadectwa
weterynaryjnego i atestu o poziomie skażenia promieniotwórczego od lekarzy
Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej. Przy eksporcie mleka wymagane jest świadectwo
sanitarne wystawione przez Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne oraz
atest o poziomie skażenia promieniotwórczego z Centralnego Inspektoratu
Standaryzacji.
Centralny Inspektorat Standaryzacji wydaje także świadectwa na zgodność
towarów z normami pionowymi na świeże owoce i warzywa.