Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa otrzymał z Komisji Europejskiej powiadomienie, że Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej przywróciła prawo wykonywania badań i wystawiania certyfikatów bezpieczeństwa wymaganych wobec niektórych rodzajów owoców i warzyw eksportowanych z Polski do Federacji Rosyjskiej 4 polskim laboratoriom (w Poznaniu, Warszawie, Białymstoku oraz w Skierniewicach) - informuje FAMMU/FAPA.
W wyniku tego, obecnie w Polsce upoważnionych do wystawiania certyfikatów bezpieczeństwa na produkty roślinne eksportowane do Federacji Rosyjskiej i przeznaczone do spożycia przez ludzi jest 8 laboratoriów (oprócz 4 powyżej wspomnianych ponadto w Sośnicowicach, Rzeszowie, Trzebnicy oraz jeszcze jedno laboratorium w Warszawie).
Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obowiązek dołączania certyfikatów bezpieczeństwa potwierdzających spełnienie wymagań Federacji Rosyjskiej w zakresie pozostałości środków ochrony roślin oraz azotanów i azotynów obecnie dotyczy eksportowanych na rynek rosyjski świeżych jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, pomidorów i kapusty pekińskiej.