Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

KE chce promować pozytywne nawyki jedzenia warzyw i owoców

18 listopada 2008
Zaproponowany przez KE program polegający na dystrybucji owoców wśród uczniów ma się do tego przyczynić, a także zapobiec rosnącej fali otyłości wśród dzieci i młodzieży w Europie. Posłowie chcą znacznego zwiększenia budżetu w stosunku do zaproponowanego przez Komisję.
W ostatnich latach nastąpił drastyczny spadek konsumpcji owoców i warzyw w UE. Problemy nadwagi i otyłości w UE pogłębiają się, zwłaszcza wśród dzieci: szacuje się, że około 22 milionów dzieci ma nadwagę, a wśród nich 5,1 miliona jest otyłe (dane z 25 krajów członkowskich UE).
 
Program świeże owoce w szkole” ważny zwłaszcza dla nowych krajów UE
 
Dane sugerują, że nowe państwa członkowskie najbardziej skorzystałyby ze zwiększenia swojej konsumpcji owoców i warzyw. Zwłaszcza choroby sercowo-naczyniowe występują u nas częściej i zaczynają się wcześniej niż w krajach UE-15. Jest to jeden z wielu problemów zdrowotnych, związanych z niskim spożyciem owoców i warzyw.
 
Ważne jest także, że przy spełnieniu określonych warunków, program „świeże owoce w szkole”, będzie skutecznym narzędziem trwałego zwiększenia konsumpcji owoców i warzyw. Program, oprócz dostarczania owoców do szkół, ma obejmować również zestaw działań wspierających, mających na celu podnoszenie świadomości.
 
Większe finanse dla długotrwałych  efektów
 
Komisja Europejska na realizację programu zaproponowała budżet w wysokości 90 milionów euro. Jednak posłowie PE uważają, że taka kwota jest niewystarczająca, gdyż pozwoliłoby to tylko na zapewnienie dzieciom w wieku od 6 do 10 lat jednego owocu raz w tygodniu przez trzydzieści tygodni w roku. Dlatego PE w raporcie przygotowanym przez Nielsa Buska (ALDE, DK), zaproponował budżet w wysokości 500 milionów euro na realizację programu w latach 2009/2010. W uzasadnieniu parlamentarzyści podkreślają, że jeden owoc tygodniowo nie wystarczy, aby zmienić nawyki żywieniowe, nie wpłynęło by to również na zmianę stanu zdrowia publicznego. A właśnie długofalowe zmiany są głównym założeniem całego projektu. Dlatego projekt „świeże owoce w szkole” powinien zapewniać każdemu uczniowi porcję owoców codziennie.
 
Dodatkowo, posłowie zwracają uwagę, że program „świeże owoce w szkole” nie może być kierowany tylko do dzieci w wieku 6–10 lat uczęszczających do szkoły, jak proponowała Komisja. Programem powinny objęte być także dzieci w wieku przedszkolnym, tak aby wypełnić priorytetowe założenia projektu, które wliczają wczesną edukację i „wyrobienie pozytywnych nawyków” wśród najmłodszych.
 
Posłowie w raporcie podkreślają, że owoce zakupywane do programu „świeże owoce w szkole” powinny być możliwie jak najświeższe, ale przede wszystkim sezonowe i nabywane po niskich cenach. Należy wziąć także pod uwagę kryteria zdrowotne, czyli możliwie jak najmniej sztucznych i niezdrowych dodatków.  Zwrócono także uwagę, że należy dać pierwszeństwo produktom lokalnym i - jeśli to możliwe - pochodzących z upraw sprawdzonych i ekologicznych.
 
 
Projekt sprawozdania zostanie poddany pod głosowanie na najbliższej sesji plenarnej PE w Strasburgu.

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę