Zaproponowany przez KE program polegający na dystrybucji owoców wśród uczniów ma się do tego przyczynić, a także zapobiec rosnącej fali otyłości wśród dzieci i młodzieży w Europie. Posłowie chcą znacznego zwiększenia budżetu w stosunku do zaproponowanego przez Komisję.
W ostatnich latach nastąpił drastyczny spadek konsumpcji owoców i warzyw w UE. Problemy nadwagi i otyłości w UE pogłębiają się, zwłaszcza wśród dzieci: szacuje się, że około 22 milionów dzieci ma nadwagę, a wśród nich 5,1 miliona jest otyłe (dane z 25 krajów członkowskich UE).
Program świeże owoce w szkole” ważny zwłaszcza dla nowych krajów UE
Dane sugerują, że nowe państwa członkowskie najbardziej skorzystałyby ze zwiększenia swojej konsumpcji owoców i warzyw. Zwłaszcza choroby sercowo-naczyniowe występują u nas częściej i zaczynają się wcześniej niż w krajach UE-15. Jest to jeden z wielu problemów zdrowotnych, związanych z niskim spożyciem owoców i warzyw.
Ważne jest także, że przy spełnieniu określonych warunków, program „świeże owoce w szkole”, będzie skutecznym narzędziem trwałego zwiększenia konsumpcji owoców i warzyw. Program, oprócz dostarczania owoców do szkół, ma obejmować również zestaw działań wspierających, mających na celu podnoszenie świadomości.
Większe finanse dla długotrwałych efektów
Komisja Europejska na realizację programu zaproponowała budżet w wysokości 90 milionów euro. Jednak posłowie PE uważają, że taka kwota jest niewystarczająca, gdyż pozwoliłoby to tylko na zapewnienie dzieciom w wieku od 6 do 10 lat jednego owocu raz w tygodniu przez trzydzieści tygodni w roku. Dlatego PE w raporcie przygotowanym przez Nielsa Buska (ALDE, DK), zaproponował budżet w wysokości 500 milionów euro na realizację programu w latach 2009/2010. W uzasadnieniu parlamentarzyści podkreślają, że jeden owoc tygodniowo nie wystarczy, aby zmienić nawyki żywieniowe, nie wpłynęło by to również na zmianę stanu zdrowia publicznego. A właśnie długofalowe zmiany są głównym założeniem całego projektu. Dlatego projekt „świeże owoce w szkole” powinien zapewniać każdemu uczniowi porcję owoców codziennie.
Dodatkowo, posłowie zwracają uwagę, że program „świeże owoce w szkole” nie może być kierowany tylko do dzieci w wieku 6–10 lat uczęszczających do szkoły, jak proponowała Komisja. Programem powinny objęte być także dzieci w wieku przedszkolnym, tak aby wypełnić priorytetowe założenia projektu, które wliczają wczesną edukację i „wyrobienie pozytywnych nawyków” wśród najmłodszych.
Posłowie w raporcie podkreślają, że owoce zakupywane do programu „świeże owoce w szkole” powinny być możliwie jak najświeższe, ale przede wszystkim sezonowe i nabywane po niskich cenach. Należy wziąć także pod uwagę kryteria zdrowotne, czyli możliwie jak najmniej sztucznych i niezdrowych dodatków. Zwrócono także uwagę, że należy dać pierwszeństwo produktom lokalnym i - jeśli to możliwe - pochodzących z upraw sprawdzonych i ekologicznych.
Projekt sprawozdania zostanie poddany pod głosowanie na najbliższej sesji plenarnej PE w Strasburgu.
8262848
1