Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Jabłka i fasola czekają na certyfikaty a tragedia tuż tuż

29 stycznia 2009
Na unijną rejestrację czekają 22 regionalne wyroby z Polski. Ostatnim zgłoszeniem był wniosek o rejestrację jabłek grójeckich. Polska ubiega się dla nich o znak "Chronione oznaczenie geograficzne", dzięki któremu będzie je można produkować tylko w okolicach Grójca. Tymczasem u progu wiosny, gdy teoretycznie popyt na jabłka i ceny powinny rosnąć jest odwrotnie. Chętnych na kupno niewielu, ceny niskie, więc dochody spadają, gdy nakłady na produkcję rosną. Sadownicy skarżą się także na odbiorców z przemysłu przetwórczego, którzy narzucają najniższe od wielu lat ceny skupu jabłek.
Jabłka dołączyły do 21 polskich wniosków, które rozpatruje Komisja Europejska. W Polsce unijnym certyfikatem dotychczas zostały objęte m.in. cztery miody pitne, miód wrzosowy z Dolnego Śląska oraz produkty z województwa małopolskiego: oscypek i bryndza podhalańska. Zaś ostatnio do Brukseli, do Komisji Europejskiej trafił wniosek o rejestrację dla fasoli „Piękny Jaś”. Produkt ten został już wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, został także zarejestrowany jako produkt regionalny z Małopolski.
Na dużą skalę „Pięknego Jasia” uprawia się w Dolinie Dunajca. Urodzajność fasolowych plantacji w tamtym regionie zapewniają optymalne warunki glebowe i klimatyczne. Naddunajskie ziemie są położone stosunkowo nisko, często w pobliżu doliny rzeki, dzięki czemu pola są dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru, a poranne mgły wiosną i jesienią ograniczają gwałtowną zmianę temperatury pomiędzy dniem i nocą. Czynniki te gwarantują plony wyrównane i dobrej jakości.
Rolnicy z Zakliczyna, Gródka nad Dunajcem, Wojnicza czy Zawady Lanckorońskiej przekonują, że prawdziwy „Piękny Jaś” rośnie tylko w Dolinie Dunajca. Podkreślają, że jest to fasola najlepsza i najzdrowsza, odznacza się cennymi wartościami odżywczymi (jest bogata w magnez, białko - witaminy B1, B2, wapno, potas, żelazo, kwas foliowy), a jej lekko słodkawy smak łatwo odróżnić od każdej innej.
Ale i z fasolą jest kłopot. Kto w roku ubiegłym nie podpisał umów kontraktacyjnych na dostawę – przeliczył się. Ceny  fasoli białej spadają, bo na rynku europejskim pojawiła się bardzo tania fasola biała sprowadzana z Chin.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę