Pasłęcka firma Bart-Ex otrzymała dwa certyfikaty - certyfikat zarządzania jakością ISO 9001:2000 oraz certyfikat HACCP.
Bart-Ex jest producentem preparatów mlecznych w proszku, zastępujących tradycyjne mleko w proszku chude i pełne. Oferuje specjalne produkty pod producentów lodów, czekolad, wafli, słodyczy etc. Jest także wyłącznym przedstawicielem handlowym na Polskę francuskiej firmy SOFIVO -preparaty mlekozastępcze.
Firmę założyli Wiesław Zagólski i Marek Frejus w 1995 roku wykorzystując swoje 20-letnie doświadczenie w przemyśle mleczarskim. Zaczynaliśmy w wydzierżawionych pomieszczeniach i z jedną maszyną do produkcji mleka w proszku – wspomina początki firmy prezes Wiesław Zagólski. Było to dla nas spore ryzyko. Znaliśmy jednak potrzeby rynku – dodaje Zagólski.
Z czasem firma wykupiła budynek, rozbudowała zaplecze, powiększyła o 2 hektary tereny pod inwestycje. Jako pierwsi w Polsce stworzyli gamę preparatów mlecznych w proszku, które stały się alternatywą wobec tradycyjnego mleka w proszku odtłuszczonego i i pełnego. Firma współpracuje obecnie m.in. z Jutrzenką Bydgoszcz, Gryfem Szczecin czy Maspexem Wadowice (znanym z kawy cappuccino)
Bart-Ex jest laureatem wielu konkursów, bierze także regularny udział w targach branżowych. W 2001 roku preparat mleczny LODEK 20® otrzymał LAUR w konkursie ATUT 2001 - najlepszy produkt Polski północno-wschodniej. We wrześniu 2002 roku proszek mleczny 26% tłuszczu został nagrodzony Złotym Medalem na Międzynarodowych Targach Przemysłu Spożywczego Polagra Food 2002 w Poznaniu. Docenione zostały nie tylko produkty firmy. W 2002 roku Bart-Ex otrzymał tytuł "Przedsiębiorstwa Fair Play” w konkursie zorganizowanym przez Krajową Izbę Gospodarczą. Firma Bart-Ex wyposażyła swoje laboratorium w najnowocześniejszy zachodni sprzęt spełniający wymagania Unii Europejskiej.
Od półtorej roku może się pochwalić posiadaniem nowoczesnej, w pełni zautomatyzowanej linii produkcyjnej. Jest to jedno z najnowocześniejszych tego typu urządzeń w kraju. W tym roku na inwestycje Bart-Ex przeznaczy 500 tys. zł. Firma zatrudnia obecnie 25 osób. Na najbliższe lata Bart-Ex planuje przede wszystkim rozszerzenie zbytu o rynki zagraniczne. Możliwości produkcyjne mamy dużo większe – mówi Zagólski. W ciągu jednej zmiany jesteśmy w stanie wyprodukować nawet 25 ton. Certyfikat HACCP muszą posiadać wszyscy producenci artykułów spożywczych w Unii Europejskiej, którzy zatrudniają więcej niż 50 osób. Zdobyte certyfikaty - mimo że nie będą dla nas obowiązkowe nawet, kiedy Polska wejdzie do Unii - potwierdzają, że spełniamy bardzo wysokie kryteria, produkujemy wyroby dobrej jakości i w higienicznych warunkach – podsumowuje prezes Bart-Exu.