Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

ISO i HACCP dla Bart-Exu

25 lutego 2003

Pasłęcka firma Bart-Ex otrzymała dwa certyfikaty - certyfikat zarządzania jakością ISO 9001:2000 oraz certyfikat  HACCP.

Bart-Ex jest producentem preparatów mlecznych w proszku, zastępujących tradycyjne mleko w proszku chude i pełne. Oferuje specjalne produkty pod producentów lodów, czekolad, wafli, słodyczy etc. Jest także wyłącznym przedstawicielem handlowym na Polskę francuskiej firmy SOFIVO -preparaty mlekozastępcze.

Firmę założyli Wiesław Zagólski i Marek Frejus w 1995 roku wykorzystując swoje 20-letnie doświadczenie w przemyśle mleczarskim. Zaczynaliśmy w wydzierżawionych pomieszczeniach i z jedną maszyną do produkcji mleka w proszku – wspomina początki firmy prezes Wiesław Zagólski. Było to dla nas spore ryzyko. Znaliśmy jednak potrzeby rynku – dodaje Zagólski. 

Z czasem firma wykupiła budynek, rozbudowała zaplecze, powiększyła o 2 hektary tereny pod inwestycje. Jako pierwsi w Polsce stworzyli gamę preparatów mlecznych w proszku, które stały się alternatywą wobec tradycyjnego mleka w proszku odtłuszczonego i i pełnego. Firma współpracuje obecnie m.in. z Jutrzenką Bydgoszcz, Gryfem Szczecin czy Maspexem Wadowice (znanym z kawy cappuccino)

Bart-Ex jest laureatem wielu konkursów, bierze także regularny udział w targach branżowych. W 2001 roku preparat mleczny LODEK 20® otrzymał LAUR w konkursie ATUT 2001 - najlepszy produkt Polski północno-wschodniej. We wrześniu 2002 roku proszek mleczny 26% tłuszczu został nagrodzony Złotym Medalem na Międzynarodowych Targach Przemysłu Spożywczego Polagra Food 2002 w Poznaniu. Docenione zostały nie tylko produkty firmy. W 2002 roku Bart-Ex otrzymał tytuł "Przedsiębiorstwa Fair Play” w konkursie zorganizowanym przez Krajową Izbę Gospodarczą. Firma Bart-Ex wyposażyła swoje laboratorium w najnowocześniejszy zachodni sprzęt spełniający wymagania Unii Europejskiej.

Od półtorej roku może się pochwalić posiadaniem nowoczesnej, w pełni zautomatyzowanej linii produkcyjnej. Jest to jedno z najnowocześniejszych tego typu urządzeń w kraju. W tym roku na inwestycje Bart-Ex przeznaczy 500 tys. zł. Firma zatrudnia obecnie 25 osób. Na najbliższe lata Bart-Ex planuje przede wszystkim rozszerzenie zbytu o rynki zagraniczne. Możliwości produkcyjne mamy dużo większe – mówi Zagólski. W ciągu jednej zmiany jesteśmy w stanie wyprodukować nawet 25 ton. Certyfikat HACCP muszą posiadać wszyscy producenci artykułów spożywczych w Unii Europejskiej, którzy zatrudniają więcej niż 50 osób. Zdobyte certyfikaty - mimo że nie będą dla nas obowiązkowe nawet, kiedy Polska wejdzie do Unii - potwierdzają, że spełniamy bardzo wysokie kryteria, produkujemy wyroby dobrej jakości i w higienicznych warunkach – podsumowuje prezes Bart-Exu.

 


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę