Lata dziewięćdziesiąte to okres wzmożonego rozwoju pieczarkarstwa w krajach Unii Europejskiej. Jednak po roku 2000 obserwowane jest wyraźne spowolnienie dynamiki rozwoju, a średnioroczna produkcja w UE-27 oscyluje w granicach około 1,0 mln ton pieczarek. Ostatnie pięć lat to największy spadek produkcji w krajach unijnej „15”, a w takich jak Dania czy Austria uprawa pieczarek w zasadzie w ogole nie ma już prawa bytu.
Od 2000 roku znaczący spadek zbiorow odnotowano przede wszystkim w Wielkiej Brytanii i Belgii, a czołowym producentem pozostaje od lat Holandia, ktora jednak rownież w porownania do roku 2000 nieco zmniejszyła swoją produkcję.Tuż za Holandią drugie miejsce w zbiorach pieczarek utrzymuje Polska z średniorocznymi zbiorami na poziomie około 200,0 tys. ton. Kraje takie jak Hiszpania czy Włochy rok rocznie obniżają wolumen produkcji tych grzybow o około 1-2%.
Szerzej zagadnienie światowego rynku pieczarek zostanie przedstawione w najbliższym wydaniu raportu sygnalnego.