Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Intensywny rozwój pieczarkarstwa w Unii

7 października 2009
Lata dziewięćdziesiąte to okres wzmożonego rozwoju pieczarkarstwa w krajach Unii Europejskiej. Jednak po roku 2000 obserwowane jest wyraźne spowolnienie dynamiki rozwoju, a średnioroczna produkcja w UE-27 oscyluje w granicach około 1,0 mln ton pieczarek. Ostatnie pięć lat to największy spadek produkcji w krajach unijnej „15”, a w takich jak Dania czy Austria uprawa pieczarek w zasadzie w ogole nie ma już prawa bytu.
Od 2000 roku znaczący spadek zbiorow odnotowano przede wszystkim w Wielkiej Brytanii i Belgii, a czołowym producentem pozostaje od lat Holandia, ktora jednak rownież w porownania do roku 2000 nieco zmniejszyła swoją produkcję.Tuż za Holandią drugie miejsce w zbiorach pieczarek utrzymuje Polska z średniorocznymi zbiorami na poziomie około 200,0 tys. ton. Kraje takie jak Hiszpania czy Włochy rok rocznie obniżają wolumen produkcji tych grzybow o około 1-2%. 

Szerzej zagadnienie światowego rynku pieczarek zostanie przedstawione w najbliższym wydaniu raportu sygnalnego.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę