Wzrost cen pasz w Holandii wynikający z ograniczeń w imporcie soi z USA, może spowodować straty w hodowli na poziomie 13-19 mln euro. W odniesieniu do sektora paszowego, według Instytutu Ekonomiczno Rolniczego LEI, straty mogą być jeszcze wyższe i wynieść 34-86 mln euro.
Ceny wieprzowiny i drobiu wzrosły od 3% do 11%, a brak dostępnych substytutów białkowych pogorszył jakość żywienia zwierząt. W praktyce oznacza to większą zawartość tłuszczu w wieprzowinie i brojlerach. Jakość paszy nie wpłynie na bydło czy nioski. Wg LEI cały przemysł spożywczy utraci pomiędzy 91 mln euro a 208 mln euro na skutek polityki zera tolerancji dla nielegalnego GMO, ponieważ w obawie o GMO w soi jej import z USA został zahamowany. W br. wzrosła zależność Unii od soi z USA, gdyż słabe zbiory soi w Argentynie i Brazylii przy zakupach z Chin ograniczyły podaż z Ameryki Płd.