Halloumi /Helim uzyska status „Protected Designations of Origin”
30 lipca 2015
Komisja Europejska jest w trakcie rejestracji cypryjskiego sera i nadania mu statusu ochrony w postaci Chronionej Nazwy Pochodzenia. Nazwa Halloumi po grecku i Helim po turecku będzie zarezerwowana dla produktu wytwarzanego na Cyprze. Komisja wydała dokument, który jest kluczowym krokiem w dopisaniu cypryjskiego produktu do produktów chronionych w UE.
Komisja otrzymała stosowne dokumenty od władz cypryjskich i tureckich na wyspie w dniu 17 czerwca 2014 roku. Halloumi / Helim to ser wytwarzany z mleka owczego i/lub koziego. Władze Cyprusi części tureckiej wyspy mają ustanowić system kontroli jakości, aby egzekwować standard jakości produkcji.
Halloumi to półtwardy ser solankowy. Swoją konsystencją przypomina włoską mozzarellę, lecz jest słony. Ma biały, elastyczny, błyszczący miąższ. Halloumi sprawdza się jako dodatek do sałatek, może być opiekany i grillowany, na tosty. Nadaje się jako dodatek do innych potraw.