Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Halloumi /Helim uzyska status „Protected Designations of Origin”

30 lipca 2015
Komisja Europejska jest w trakcie rejestracji cypryjskiego sera i nadania mu statusu ochrony w postaci Chronionej Nazwy Pochodzenia. Nazwa Halloumi po grecku i Helim po turecku będzie zarezerwowana dla produktu wytwarzanego na Cyprze. Komisja wydała dokument, który jest kluczowym krokiem w dopisaniu cypryjskiego produktu do produktów chronionych w UE.

Komisja otrzymała stosowne dokumenty od władz cypryjskich i tureckich na wyspie w dniu 17 czerwca 2014 roku. Halloumi / Helim to ser wytwarzany z mleka owczego i/lub koziego. Władze Cyprusi części tureckiej wyspy mają ustanowić system kontroli jakości, aby egzekwować standard jakości produkcji.

Halloumi to półtwardy ser solankowy. Swoją konsystencją przypomina włoską mozzarellę, lecz jest słony. Ma biały, elastyczny, błyszczący miąższ. Halloumi sprawdza się jako dodatek do sałatek, może być opiekany i grillowany, na tosty. Nadaje się jako dodatek do innych potraw.

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę