Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Francuska wołowina w unijnym rejestrze ChOG

18 sierpnia 2011
Jak podaje FAMMU/FAPA, 3 sierpnia opublikowano rozporządzenie wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChoG) nazwę „Boeuf de Vendée".
Boeuf de Vendée to świeża wołowina i podroby produkowane we francuskim departamencie Vendée oraz w sąsiadujących regionach o podobnej charakterystyce.

Ddo produkcji mięsa wykorzystuje się rasy mięsne bydła czyste lub krzyżówki o ciężkiej tuszy (co najmniej 380 kg), w wieku ubojowym 30-96 miesięcy. Produkcję charakteryzuje cykl zamknięty - zwierzęta rodzą się, są chowane i tuczone w tym samym gospodarstwie. Ciężkie tusze dają mięso tłuste i kruche, bardzo pożądane przez tradycyjnych rzeźników i konsumentów.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę