OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił plan działań na kolejne 5 lat.

7 października 2008
 Jako główne zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności wskazano globalizację, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatyczne i nowe technologie. Według EFSA, handel żywnością wzrasta a potrzeby konsumentów są coraz większe. Postępująca globalizacja może spowodować, iż po raz kolejny pojawi się ryzyko choroby szalonych krów. EFSA przewiduje, że na wpływ jej prac będą też miały zmiany demograficzne, zwłaszcza zjawisko starzenia się społeczeństw. Dużym wyzwaniem będą też nowe metody produkcji żywności.

Plan działań EFSA podlega obecnie publicznym konsultacjom i ma zostać zatwierdzony do końca 2008 roku.  

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę