Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

EUROPEJSKI URZĄD DS. BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI (EFSA – European Food Safety Authority)

22 grudnia 2015

Urząd powołany został rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.

 

MISJA:

  • Doradztwo naukowe
  • Wsparcie naukowo-techniczne
  • Gromadzenie i analiza danych, które umożliwiają przygotowanie charakterystyk i monitorowanie zagrożeń, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz
  • Wydawanie opinii naukowych

w zakresie prawodawstwa i polityki Wspólnoty, we wszystkich dziedzinach, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz.

Urząd realizuje następujące ZADANIA:

a) dostarcza instytucjom Wspólnoty i Państwom Członkowskim możliwie najlepsze opinie naukowe we wszystkich przypadkach wynikających z przepisów wspólnotowych i na każde zagadnienie, które jest objęte jego misją;

b) wspiera i koordynuje rozwój jednolitych metodologii oceny ryzyka w dziedzinach objętych jego misją;

c) zapewnia Komisji wsparcie naukowe i techniczne w obszarach objętych misją Urzędu, a na żądanie udzielać pomocy w zakresie interpretacji i uznawania opinii dotyczących oceny ryzyka;

d) zleca badania naukowe niezbędne do wykonania powierzonej mu misji;

e) poszukuje, zbiera, zestawia, analizuje i podsumowuje dane naukowe i techniczne w dziedzinach objętych jego misją;

f) podejmuje działania zmierzające do identyfikacji i opisu wyłaniającego się ryzyka w dziedzinach objętych jego misją;

g) ustanawia system sieci organizacji działających w obszarach objętych misją Urzędu i ponoszenie odpowiedzialności za ich funkcjonowanie;

h) na żądanie Komisji, udziela pomocy naukowej i technicznej w zakresie wdrażanych przez nią procedur dotyczących bezpieczeństwa żywności i pasz;

i) na żądanie Komisji, udziela pomocy naukowej i technicznej w zakresie doskonalenia współpracy między Wspólnotą, krajami kandydującymi, organizacjami międzynarodowymi i państwami trzecimi w dziedzinach objętych misją Urzędu;

j) zapewnia szybkie, wiarygodne, obiektywne i wyczerpujące informowanie społeczeństwa i zainteresowanych stron w dziedzinach objętych misją Urzędu;

k) przedstawia niezależne, własne wnioski i zalecenia w dziedzinach objętych misją Urzędu;

l) podejmuje wszelkie inne zadania zlecone przez Komisję w dziedzinach objętych misją Urzędu;

 

ORGANY URZĘDU:

  • Zarząd
  • Dyrektor zarządzający i jego personel
  • Forum doradcze
  • Komitet naukowy i panele naukowe

Urząd przede wszystkim podejmuje badania i wydaje opinie naukowe na wniosek instytucji UE lub państw członkowskich. Może jednak podejmować własne działania. Opinie EFSA służą podejmowaniu decyzji w politykach wspólnotowych, na przykład dotyczących wydania zgody na używanie danych substancji czy pestycydów. Choć EFSA nie bierze udziału w samym procesie decyzyjnym, to jego stanowisko ma wpływ na wspólnotowe prawo żywnościowe.

Działalność EFSA jest finansowana z unijnego budżetu, jednak urząd jest niezależny od Komisji Europejskich i pozostałych unijnych instytucji oraz państw członkowskich. Budżet EFSA na 2007 rok wynosił 51,6 milionów euro.

 

 

Od początku swojej działalności EFSA wydała ponad 450 opinii. Przykładowe zagadnienia dotyczyły:

  • Klonowania zwierząt i bezpieczeństwa żywności

EFSA uznał, iż klonowanie zwierząt ma negatywny wpływ na stan zwierząt jednak mięso i mleko zwierząt sklonowanych nie różni się, w kwestii bezpieczeństwa, od mięsa i mleka zwierząt naturalnych. Jednocześnie podkreślono, iż nie ma szczegółowych badań naukowych, by przyjąć jednoznaczne stanowisko w tej sprawie.

  • Słodziku Aspartame

EFSA potwierdził nieszkodliwość Aspartame.

  • Ptasiej grypy

EFSA monitorował sytuację, wydając zalecenia dotyczące importu dzikich ptaków oraz wydając wskazówki dotyczące postępowania z mięsem drobiowym.

  • Dodatków do żywności

EFSA przeprowadza szczegółowe badania dodatków do żywności, zanim zostanie wydane pozwolenie na ich stosowanie. Dokonuje też przeglądowych badań tych już używanych.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę