Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Efekt dioksyn

9 lutego 2009
Irlandzki rynek mięsa wciąż cierpi z powodu zeszłorocznej afery dioksynowej.
Tamtejszy związek przetwórców wieprzowiny alarmuje, że eksport mięsa i jego wyrobów jest tak mały, że branży grozi zapaść.

Odbudowa pozycji irlandzkich handlowców idzie najgorzej na rynkach Europy kontynentalnej, Rosji, Chin, Południowej Afryki i Korei.

Ciosem jest także duże podwyższenie taryf importowych przez Stany Zjednoczone, co w efekcie doprowadziło do prawie całkowitego zatrzymania handlu. W 2007 roku wartość eksportu mięsa wieprzowego z Irlandii wyniosła 350 milionów euro.

Bilans za 2008 będzie z pewnością dużo gorszy. Na razie niewielkim pocieszeniem dla przetwórców jest poprawa sprzedaży na rodzimym rynku.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę