Duże zapotrzebowanie na holenderskie jaja w Niemczech
15 stycznia 2010
Z dniem 1 stycznia 2010 r. Niemcy wycofały się z produkcji jaj konsumpcyjnych w klatkach konwencjonalnych dla niosek. Od tego dnia w niemieckich sklepach nie sprzedaje się również jaj pochodzących z chowu klatkowego - informuje FAMMU/FAPA.
Ponieważ jednak liczba gospodarstw produkcyjnych, które przekształciły się w hodowlę niosek w tzw. "małych grupach" lub w systemie wolnowybiegowym jest jeszcze w Niemczech zbyt mała, sieci handlowe zaopatrują się w jaja najczęściej w sąsiadującej Holandii. Jako najwięksi dostawcy jaj spożywczych na rynek niemiecki, holenderscy producenci postanowili sprostać trendowi rynkowemu i wymogom Niemiec, wprowadzając również system chowu niosek w tzw. małych grupach.
Niemieccy konsumenci są gotowi płacić więcej za jaja, więc Holendrzy chętnie je im sprzedają. W rezultacie w sklepach holenderskich podaż jaj pod koniec jaj drastycznie zmalała. Zakłady pakujące jaja spodziewają się, że sytuacja unormuje się w połowie stycznia.