Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Duński plan walki z salmonellozą

22 września 2009
Redukcja maksymalnego poziomu obecności salmonelli w tuszach wieprzowych do 1% do 2013 r. (wobec 1,2% w obecnym planie), to główne założenia nowego planu walki z salmonellozami u trzody chlewnej. Nowy plan zakłada dalsze zmniejszenie ryzyka zakażenia stad.
Stada trzody mają być monitorowane i dzielone na kategorie – w zależności od stopnia zakażenia – od 1 do 3. To inicjatywa przemysłu przetwórczego, zgodnie z którą producenci dostarczający do rzeźni zwierzęta z kategorii 2 i 3 będą mieć nakładane grzywny. Kategoria 3 – będzie objęta specjalnymi przepisami w zakresie uboju. Monitoringiem będzie również objęta obecność salmonelli w świeżym mięsie w rzeźniach.
Początkowo wysiłki zostaną skierowane na zwalczenie szczepu salmonella typhimurum DT104, w późniejszym okresie plan zwalczania obejmie również inne szczepy bakterii. Duńczycy mają nadzieję, że te nowe inicjatywy i działania pozwolą umocnić ich wysoką pozycję na konkurencyjnym światowym rynku wieprzowiny oraz poprawią bezpieczeństwo produkowanej przez nich żywności.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę