Czescy hodowcy ryb wyprodukowali niemal 20,500 ton ryb w zeszłym roku, a samodzielni dostawcy złowili kolejne 4,000 ton, utrzymując krajową produkcję rybną na podobnym poziomie, na jakim była w latach 90-tych, wynika z danych Czeskiego Stowarzyszenia Rolników Rybnych.
Około 50% krajowej produkcji ryb przeznaczone jest na eksport, jedna trzecia tej wartości trafia do Niemiec. Sprzedaż jest zdominowana przez żywe ryby, podczas gdy jedynie 10% produkcji jest później przetwarzane.
Hodowle ryb zajmują w Republice Czeskiej 42,000 hektarów, czyli teren praktycznie identyczny, jak w 1989 roku. Karpie stanowią 90% produkcji krajowej. W zeszłym roku czescy hodowcy wyprodukowali prawie 18,000 ton karpia.
Konsumpcja rybna w Republice Czeskiej jest stabilna w ujęciu długookresowym, utrzymuje się na poziomie około 5.5 kg na osobę od 1990 roku. Jednak konsumpcja świeżych ryb wynosi jedynie około 1.4 kg/os. Czeska konsumpcja rybna znajduje się znacznie poniżej rocznej średniej Unii Europejskiej, która wynosi 11kg/os. oraz światowej – 16 kg/os.
Republika Czeska jest największym eksporterem karpia w Europie i drugim największym producentem w regionie, wyprzedza ją jedynie Polska.
Zgodnie z danymi Czeskiego Biura Statystycznego, w zeszłym roku wyeksportowano 8,628 ton żywego karpia, 7% więcej niż w 2006. Wartość eksportowego karpia wzrosła o 14% do poziomu 415 mln koron.
Republika Czeska eksportuje także pstrągi, w zeszłym roku ich wartość wyniosła 17.2 mln koron. Eksport innych świeżych ryb osiągnął kwotę 62 mln koron.