COPA-COGECA: rolnicy też będą walczyć ze zmianami klimatu
11 grudnia 2008
Według komitetów COPA-COGECA, Europejskie rolnictwo jest gotowe do uczestnictwa w walce ze zmianami klimatu. Przy okazji Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie Zmian Klimatu w Poznaniu, Komitety Copa i Cogeca podkreśliły swoje zaangażowanie w kwestię redukcji emisji gazów cieplarnianych. W tym celu przedstawiły one deklarację na temat roli rolnictwa w walce ze zmianami klimatu.
Przewodniczący Komitetu Copa, Jean-Michel Lemétayer powiedział: “My, rolnicy, jesteśmy szczególnie świadomi potrzeby dalszej walki ze zmianami klimatu, ponieważ to nas dotykają one w pierwszej kolejności, mam na myśli zwłaszcza skrajne zjawiska pogodowe. Pochwalamy międzynarodowe wysiłki mające na celu opracowanie uzgodnień post-Kioto i jesteśmy gotowi w nich uczestniczyć.
Jednakże walka ze zmianami klimatu na terenach wiejskich wymaga silnej polityki rolnej, ekonomicznie żywotnej. Walka ta musi być włączona do naszego głównego zobowiązania wobec społeczeństwa europejskiego - produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności.”
Przewodniczący Komitetu Cogeca, Gert van Dijk, podkreślił, że europejskie spółdzielnie również
odgrywają ważną rolę. “Europejskie rolnictwo zredukowało już swoje emisje o 20% w ciągu ostatnich 16 lat. Spółdzielnie rolno-spożywcze Unii Europejskiej mogą również mieć swój wkład, na przykład proponując alternatywy dla paliw kopalnych, metody mające na celu ulepszenie zdolności gleby do absorbowania dwutlenku węgla oraz zwiększając efektywność chowu zwierząt.”
Obaj Przewodniczący podkreślali, że europejscy rolnicy i ich spółdzielnie produkują żywność wysokiej jakości i zgodnie z surowymi normami środowiskowymi i bezpieczeństwa, ale nie zawsze można to powiedzieć o żywności sprowadzanej do UE. Europejscy obywatele powinni mieć świadomość, że kupowanie żywności pochodzącej z krajów spoza UE może prowadzić do przeniesienia emisji gazów cieplarnianych.