Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Certyfikat HACCP paszportem do Unii

13 października 2003

Od stycznia wszystkie zakłady, które mają kontakt z żywnością będą musiały mieć certyfikat HACCP, bądź udowodnić, że go wdrażają - tak przewiduje projekt znowelizowanej ustawy. Tymczasem zdaniem inspekcji sanitarnej i weterynaryjnej tylko połowa zachodniopomorskich masarni i 4 mleczarnie mają szansę spełnić unijne wymogi. W piątek 10 października certyfikat dostała mleczarnia w Stargardzie.

Nowoczesne szatnie, krany, których nie trzeba nawet dotykać - sterylne linie produkcyjne. Tak mają wyglądać wszystkie polskie zakłady przetwarzające żywność. Żeby istnieć w Unii muszą mieć certyfikat HACCP. W piątek taki certyfikat wraz z certyfikatem jakości ISO 9001 dostała stargardzka mleczarnia. Pracowała na to 8 lat. Żeby dostać certyfikat trzeba sporo zainwestować w nowe technologie. Stargardzka mleczarnia wydała na to 12 mln zł. Wiele firm nie ma na to pieniędzy. Przystosowanie produkcji do norm unijnych kosztowało jedną z masarni pół miliona zł. Nowe technologie zwiększyły koszty o 100 procent.

Teraz, by produkować trzeba dokładnie spisywać - co dzieje się z żywnością podczas produkcji. Ewidencja w Unii jest obowiązkowa, czy się to komuś podoba, czy nie. Przetrwają te zakłady, które się przystosują. Połowa ze 109 zakładów mięsnych w Zachodniopomorskim - zdaniem inspekcji weterynaryjnej - nie ma na to szans i zostanie zamknięta. 12 firm może liczyć na 3- letni okres przejściowy.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę