Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny wieprzowiny w Wielkiej Brytanii nadal spadają

25 listopada 2009
W ciągu ostatnich tygodni ceny wieprzowiny w Wielkiej Brytanii kontynuują trend spadkowy. W 44. tygodniu roku (2-6 listopada) cena referencyjna półtusz wieprzowych na rynku brytyjskim wyniosła 152,37 EUR/100 kg i była o 1,5 proc. niższa niż przed tygodniem oraz o 3,4 proc. niższa niż przed miesiącem.
Przyczyną niskich cen jest głównie napływ tańszego mięsa wieprzowego z importu oraz osłabienie popytu. Spadek cen w Wielkiej Brytanii był jednak mniejszy niż średnio w całej UE - gdzie w ciągu miesiąca ceny obniżyły się o 7,3 proc. do 131,8 EUR/100 kg. W Wielkiej Brytanii spadają również ceny warchlaków - przeciętna cena warchlaka o wadze 30 kg pod koniec października br. wynosiła 54 EUR, o 3,3 EUR mniej niż przed miesiącem.
Liczba ubojów trzody w pierwszej połowie 2009 r. była niższa niż w tym samym okresie 2008 r., lecz od lipca zaczęła rosnąć i we wrześniu br. była o 2 proc. wyższa niż przed rokiem. We wrześniu wzrósł również skup wieprzowiny o ok. 5 proc. Konsumenci brytyjscy kupowali więcej bekonu (8 proc. wzrost) i gotowych do spożycia dań ze schłodzonej wieprzowiny (65 proc. wzrost), zmniejszyło się natomiast zapotrzebowanie na steki (spadek o 15 proc.).


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę