Na Podkarpaciu system HACCP wdrażają mleczarnie w Trzebownisku, Sanoku i Stalowej Woli. To bardzo ważne. Spełnienie wymogów unijnych pozwoli tym zakładom na sprzedaż swoich produktów w państwach Piętnastki. I na razie tylko trzy zakłady tej branży już dziś mogłyby się ubiegać o uprawnienia na eksport do Unii.
W regionie działa czternaście mleczarni. Trzy spośród nich - w Trzebownisku, Jasienicy Rosielnej oraz Sanoku zakwalifikowano do kategorii B1. To oznacza, że do dnia akcesji mleczarnie te spełnią unijne wymogi sanitarno - higieniczne. Postęp prac przystosowawczych w tych zakładach jest tak duży, że już dziś mogłyby one ubiegać się o uprawnienia eksportowe do krajów Unii - mówią specjaliści.
5 podkarpackich mleczarni jest w grupie B2. Zakłady te do 1 maja przyszłego roku nie zdążą z przystosowaniem do wymogów unijnych. Dostały one jednak zgodę na okres przejściowy do 2006. Do tego czasu swój towar będą mogły sprzedawać wyłącznie na rynku krajowym. Pozostałych sześć mleczarni znalazło się grupie C. To oznacza, że nie spełniają rygorów unijnych oraz nie zagwarantowały, że spełnią je do dnia akcesji. Jeżeli te zakłady nie poprawią u siebie warunków produkcji, to będą musiały ją wstrzymać po 1 maja 2004 roku. Wznowią ją po dostosowaniu się do wymogów unijnych.