Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Biurokrację czas zacząć

4 maja 2004

Od 1 maja wszędzie tam, gdzie wytwarza się żywność, w tym w szkolnych i przedszkolnych kuchniach, obowiązują rygorystyczne przepisy dotyczące czystości i higieny. System Analizy Zagrożenia Krytycznych Punktów Kontroli - HACCP, który obowiązuje od 1 maja przeraził wielu dyrektorów przedszkoli, żłobków i szkół. Obawiają się, że biurokracja związana z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności wypełni im większość służbowego czasu - pisze "Głos Szczeciński".

Inspektorzy sanitarni dowodzą, że to konieczna gwarancja bezpieczeństwa żywienia dzieci. Obowiązek wprowadzania systemu HACCP dotyczy wszystkich zakładów produkujących oraz wprowadzających do obrotu żywność - od dnia uzyskania przez Polskę członkostwa w Unii Europejskiej - podaje gazeta.

- Chodzi o to, by "wyłapać" wszystkie słabe punkty w procesie produkcji żywności, jej przechowywania, transportowania, czy przygotowywania posiłków i je wyeliminować - mówi Wiesława Jachimiak, kierownik Nadzoru Sanitarnego w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Szczecinie.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę