Bardzo dobra jakość buraków cukrowych we Francji i Belgii
14 września 2009
Rekordowa wysoką zawartość cukru w korzeniach ,na poziomie 18,45%, wykazał test jakości buraków cukrowych przeprowadzony w połowie sierpnia br., jak informuje francuski związek producentów cukru. Na 11,621 ton w przeliczeniu na hektar upraw oszacowano technologiczny plon cukru, co jest znacznie większą wartością niż średnia pięcioletnia.
Podobne optymistyczne dane przekazał belgijski instytut IRBAB. Z testu jakości buraków cukrowych wynika, że średnia zawartość cukru w korzeniach wynosi 17%. To
znacznie wyżej niż średnia dziesięcioletnia, która wynosi 14,3%. Badanie stanu upraw w połowie sierpnia wykazało plony rzędu 59 t/ha. W Belgii tegoroczne zbiory buraków cukrowych mogą być więc rekordowe, gdyż IRBAB oczekuje, że tegoroczne plony wyniosą 72-73 t/ha, a zawartość cukru wzrośnie do 18%.