Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bardzo dobra jakość buraków cukrowych we Francji i Belgii

14 września 2009
Rekordowa wysoką zawartość cukru w korzeniach ,na poziomie 18,45%, wykazał test jakości buraków cukrowych przeprowadzony w połowie sierpnia br., jak informuje francuski związek producentów cukru. Na 11,621 ton w przeliczeniu na hektar upraw oszacowano technologiczny plon cukru, co jest znacznie większą wartością niż średnia pięcioletnia.

Podobne optymistyczne dane przekazał belgijski instytut IRBAB. Z testu jakości buraków cukrowych wynika, że średnia zawartość cukru w korzeniach wynosi 17%. To
znacznie wyżej niż średnia dziesięcioletnia, która wynosi 14,3%. Badanie stanu upraw w połowie sierpnia wykazało plony rzędu 59 t/ha. W Belgii tegoroczne zbiory buraków cukrowych mogą być więc rekordowe, gdyż IRBAB oczekuje, że tegoroczne plony wyniosą 72-73 t/ha, a zawartość cukru wzrośnie do 18%.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę