Alara - pierwsza miejska przetwórnia odpadków w nawóz i energię.
9 kwietnia 2009
Alara jest pierwszym przedsiębiorstwem w dużym mieście przetwarzającym odpadki żywnościowe za pomocą bakterii beztlenowych w nawóz i energię. Firma mieści się w centrum Londynu a założył ją 30 temu bezdomny Alex Smith który wystartował z 2 banknotami funtowymi w kieszeni. Alara obecnie produkuje sto ton organicznego muesli tygodniowo, około 60% całej brytyjskiej produkcji muesli.
Firma Smitha była pierwszą organiczną firmą zbożową uznaną na świecie I obecnie ma wszelkie szanse by stać się pierwszą firmą żywnościową nie produkującą odpadków. Alara przetwarza odpadki żywnościowe w nawóz oraz energię, przy minimalnej emisji gazów cieplarnianych.
Alara to prawdziwy ogród warzywny gdzie sałata, bób i kapusta dojrzewa pomiędzy ulami pełnymi pszczół oraz ponad setką drzew owocowych. Ten zielony ogród ciągnie się wzdłuż torów kolejowych biegnących przez centrum Londynu. Są to zielone płuca metropolii gdzie można podziwiać borówki, maliny, morwy, owoce granatu, kiwi, śliwki, gruszki oraz dojrzewające jabłonie.
Jednak ogród nie jest krańcem rozwoju firmy Smitha. Następnym ważnym krokiem będzie zainstalowanie pierwszej miejskiej przetwórni biogazu. Smith zainteresował już w centrum Londynu 2 duże firmy produkujące około 200 ton odpadków żywnościowych rocznie. Smith liczy na zainteresowanie współpracą z jego fabryką biogazu dalsze firmy które mogłyby w przyszłości stworzyć Recyklingową Sieć Miejską w Londynie.
W dalszych planach Smith chce wybudować cieplarnię nad i dookoła przetwórni biogazu po to by hodować takie tropikalne owoce jak banany i pomarańcze.